Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Novo radno mjesto u Općini Visoko od ponedjeljka, šta mislite iz koje stranke je uposlenik?

opcina smecarPomalo izgubljeni u predizbornim obećanjima i silini napada sa jumbo plakata, TV debata, banera na internet portalima… lokalni politički život u Visokom se odvija kako je i počeo dolaskom nove/stare vlasti 2012.godine. Izborni plijen zvani budžet, budžetska radna mjesta u javnom sektoru i sve što ima veze sa Općinom i raspodjelom javnih prihoda politički podobnim, nastavlja se nesmetanim intezitetom.

Početkom ove radne sedmice dobili smo i novog eko-policajca i naravno novo radno mjesto naračun poreznih obveznika. Kakve li slučajnosti, radi se o kandidatu sa prošlih lokalnih izbora koji se nalazio na listi SDA. A kakve li dodatne slučajnosti, ukoliko Mirza Omanović kandidat ove stranke na Općim izborima za Skupštinu ZDK ostvari mandat, upravo će Mahir Karavdić postati novi SDA vijećnik u OV Visoko.

Ima ovdje i političke mudrosti, pitanje je koliko će u tom slučaju biti SDA vijećnik jer “odbačeni” iz matice stranke vjerovatno imaju druge planove s njim. Za normalno djelovanje i funkcionisanje do narednih izbora potrebno je imati većinu u Vijeću, da bi se imala većina potrebno je imati vijećnike sa kojima možeš “trgovati” sa ostalim strankama i koji ti trebaju biti dužni kako bi ti bili odani. Klasična varijanta “ljubav za ljubav, sir za pare”. U toj varijanti formiraš Nezavisni klub vijećnika, koji već postoji od ranije i u kojem je Elvir Špoidić, jedini preostali “nezavisni A-SDA kadar”, odnedavno sa pridodatim članovima, njih troje koji su napustili klub vijećnika SDA, ali ne i stranku. Razvoj događaja je slijedeći, eventualni budući vijećnik će kurtoazno uzvratiti za uslugu zaposlenja. Konačni cilj i interes cijele priče je zaštita ličnog interesa zvanog 3.445KM.

U ovoj varijanti, apsolutna većina u Vijeću više ne postoji, pa tako i ona dva koaliciona politička saradnika iz SBiH gube svaki smisao. Situacija identična kao u slučaju mandata Muniba Alibegovića koji je pred kraj svog drugog mandata svakojakim metodama i političkim sposobnostima uspio napraviti većinu u OV Visoko koja mu je odgovarala sastavljenu od dijela kadrova, tada, matične SDA i opozicije. S tim da sadašnja izvršna vlast ulazi u kompletnu političku kombinatoriku sa više vijećnika nego ima bilo koja stranka iz opozicije. Htjeli mi ili ne, takva politička manipulacija se mora tretirati kao sposobnost osobe koja nakon Kongresa stranke iduće godine možda postane i predsjednica iste, što joj je i bila ambicija 2008.godine kada je bila jedini protukandidat tadašnjeg predsjednika Ahmeta Kurspahića.

Neki bi rekli, sve se vraća, sve se plaća …

Proudly powered by WordPress