Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Šta su nam pokazale brojke i da li smo glasali visočki

fontana tri guzaSada kada imamo konačne brojke koje je objavio OIK, možemo praviti i ozbiljnije analize Općih izbora u Visokom. Već smo ranije konstatovali da su pobjednici visočkih izbora SDA i SBB, s tim da su kandidati OO SDA Visoko odnijeli pobjedu na tri nivoa vlasti, a OO SBB-a je donio pobjedu svom lideru Fahrudinu Radončiću nad Bakirom Izetbegovićem. Na izbore smo izašli procentualno 6% manje nego prije četiri godine, što je također uticalo na konačan rezultat visočkih kandidata. Poruku “Glasaj visočki” najbolje su shvatili i razumjeli birači SDA što će im u konačnici i donijeti rezultat bolji nego prije četiri godine. Već sada možemo gotovo pa potvrditi da će mandate zasigurno ostvariti Mirza Ganić u Federalni Parlament i Senad Karavdić u Skupštinu ZDK izuzev ako baš ne budu žrtve izbornog inžinjeringa u svojim izbornim jedinicama. Podsjećamo, prije četiri godine Amra Babić kao nosilac liste za Federalni parlament nije ostvarila mandat, a Senad Karavdić je tek naknadno ušao u Skupštinu ZDK. Smatramo da se s pravom i Mirza Omanović može nadati ostvarivanju mandata sa pretpostavkom da u ostalih 11 gradova u kantonu i on i Karavdić dobiju preko 1000 glasova.

Kada smo kod SDA za Skupštinu ZDK u Visokom dobili su 4.481 glas. Za Federalni parlament 4.964. Državni parlament 6.423. Bakir Izetbegović je u Visokom osvojio 4.553 glasa. Ovim brojkama OO SDA Visoko može se smatrati pobjednikom na lokalnom nivou.

Kao druga najjača stranka u Visokom po rezultatima ovih izbora nametnula se stranka Fahrudina Radončića SBB. Radončić je pobijedio po broju glasova za predsjednika sa 5.959 dobijenih glasova što je bilo za 1.406 glasova od Bakira Izetbegovića kojem je priznao ukupnu izbornu pobjedu. Vrlo blizu je SBB bio SDA i po ostalim nivoima izuzev onog gdje nisu imali visočkog kandidata, a to je Državni parlament, Pa je tako OO SBB Visoko za Skupštinu ZDK dobio ukupno 4.216 glasova. Federalni parlament 3.888. Državni parlament 4.088. U OO SBB-a Visoko s pravom se nadaju jdnom mjestu u Skupštini ZDK, ali je interesantno da zbroj njihova sva četiri kandidata daje manji broj glasova nego je stranka ostvarila, tako da se i nije baš glasalo visočko, jer su rasuli 1.072 glasa koji su mogli biti ključni za sigurne mandate. Kada je u pitanju Federalni parlament, teško da se Nevzeta Begić može nadati sa 1.017 dobijenih glasova eventualnom ulasku među 98 odabranih.

U odnosu na prošle izbore OO ASDA Visoko je napravio 100% poboljšanje rezultata, ali to nije dovoljno da bi već sada mogli sa sigurnošću tvrditi da su recimo Refik Kurgaš za Federalni parlament i Amir Ganić za Skupštinu ZDK ostvarili mandate. Kurgašu sa osvojenih 2.324 glasa u Visokom ostaje da se nada da su ga podržali u Kaknju, Olovu, Brezi i Varešu te da je stranka ostvarila preko 6.000 glasova kako bi bio u ozbiljnoj priči za mandat, dok jedini visočki nosilac liste za Skupštinu ZDK i predsjdnik OO ASDA Visoko Amir Ganić očekuje postizbornu matematiku i rezultate iz ostalih 11 gradova ZDK. Kada je u pitanju ova stranka ukupno glasova za Skupštinu ZDK dobili su 2.770, dok su za Federalni parlament ukupno dobili 2.797. Iako na Državnom parlamentu nisu imali svog kandidata ostvarili su 1.924 glasa. Nakon ovih izbora nametnuli su se na lokalnon nivou kao treća stranka, što u kontinuitetu sa lokalnim izborima i u odnosu na prije četiri godine i rezultat Općih izbora ukazuje da su u stalnom porastu.

Prvi puta na izborima uopšte DF – Željko Komšić OO Visoko mogu biti zadovoljni rezultatom kao uostalom i u cijeloj Federaciji. Postizbornom matematikom saznat ćemo da li glasovi visočkim kandidatima mogu značiti i neko mjesto u Skupštini ZDK ili Federaciji. Ukpuno za Državni parlament DF u Visokom je dobio 2.585 glasova, Federalni parlament 2.206 dok su za Skupštinu ZDK od Visokog dobili 2.179. Posmatrajući način na koji su simpatizeri DF-a u Visokog glasali bilo je to potpuno suprotno paroli “Glasaj visočki”, recimo za Federalni parlament Čišija Edin je dobio 392 glasa što je 5,6 puta manje od glasova koje je dobila stranka, stoga su umanjili svoje šanse za mandate ako ih uopše i ima.

Visoko je na određeni način opet ispoštovalo BPS, iako je teško vjerovati da ćemo vidjeti nekog kandidata iz OO BPS-a u vlasti naredne četiri godine. Sefer Halilović je treći po broju glasova sa 2.232 odmah iza Radončića i Izetbegovića. Za Skupštinu ZDK dobili su 1.515 glasova, od ukupnih 1.413 glasova za Federalni parlament nosilac liste Mirnes Fatić dobio je 653 glasa što je također u suprotnosti sa parolom “Glasaj visočki”, a na Državnom parlamentu gdje visočki BPS nije imao kandidata dobili su 1.217 glasova.

Kao i u cijeloj državi pa tako i u Visoko OO SDP-a je doživio fijasko na svim nivoima vlasti. U njihovom slučaju “Glasaj visočki” nije značilo ništa, jer su birači u cijeloj zemlji toliko kaznili SDP da i kada bi svi glasovi bili usmjereni kako treba, to opet ne bi bilo dovoljno da neki visočki kandidat ostvari mandat za Skupštinu ZDK ili Federalni parlament gdje su imali kandidate. SDP je u Visokom za državni parlament dobio 905 glasa, Federalni parlament 2.059 glasova, a za Skupštinu ZDK 1.478. Ovdje je situacija jasna i visočki kandidati se ne mogu nadati bilo kakvoj kombinaciji i matematičkoj računici da ostvare neki mandat.

Opšti zaključak je da smo prošli bolje nego prije četiri godine, od potencijalnih 35 poslaničkih mjesta u Skupštini ZDK nadamo se da bi kao Visoko mogli dobiti 4 mandata. Kada je u pitanju Federalni parlament imamo jedan siguarn mandat i priželjkujemo drugi. Dok objektivno u priči za Državni parlament nemamo čemu da se nadamo.

U svakom slučaju politički sazrijevamo, druga stvar je što neke stranke i pojedinci unutar njih pojedinačno ne mogu biti nikako zadovoljni, ali kao Visoko, Jedinstveni i Ujedinjeni ipak smo napravili pomak. Neke stvari će nam se kazati same od sebe kad politički porastemo.

(Foto: Mensud Bečar)

Proudly powered by WordPress