Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nakon “Glasaj visočki” slijedi unutarstranačko “šaketanje” za raspodjelu vlasti, direktorskih pozicija, upravnih odbora…

raspodjela vlastiSa sigurnih pet mandata u Skupštini ZDK, dva mandata u Federalnom parlamentu, značajnim glasovima koje su pobjedničke stranke dobile u Visokom za Državni parlament ulazimo u drugi krug izborne bitke na nivou ZDK. Ili prostije rečeno, ulazimo u unutarstranačke bitke za raspodjele funkcija, ministarskih pozicija, pozicija u Domu narodu. To su postizborne bitke u kojima ćemo vidjeti jasnu sliku koliko su općinski odbori visočkih stranaka jaki u svojim bazama u Zenici i Sarajevu. Za bolje poznavaoce političkih prilika ova faza raspodjele vlasti je čak i puno zanimljivija od samih izbora.

Ako možemo sa strane primjetiti u kojem smjeru se razvija politička situacija na državnom nivou, onda možemo zapaziti da bi u koaliciji u ZDK trebali biti SDA, DF i HDZ, to je tačno 18 skupštinskih ruku potrebnih za većinu prilikom izglasavanja, a tu je svakako i ASDA koja bi uz dobru ponudu mogla podebljati tu većinu. Značajnu ulogu igra i SBB sa svojih 7 poslaničkih mjesta ali bi im za većinu trebali i DF i SDP i eventualno BPS. Od ovih potencijalnih kalicija zavisi i raspodjela izvršne vlasti, a tu objektivno očekujemo kao Visoko dio postizbornog kolača.

Prije četiri godine sa puno lošijim izbornim rezultatom dobili smo u prvoj koaliciji ministarstvo finansija, sjećate se Amra Babić (SDA) je bila ministrica finansija nešto više od godinu dana. Nakon pucanja koalicije SDA/SDP dobijamo drugu ministarsku poziciju, Đemil Ugarak (SBB) postaje ministar privrede, da bi u konačnici pucanjem i te koalicija ministar privrede postao Muhamed Husić (SDP). Faktički za četiri godine u Vladi ZDK Visoko je imalo tri različita ministra.

Šta je objektivno očekivati nakon ovih izbora?

Sasvim bi prirodno bilo da OO SDA Visoko dobije jednu ministarsku poziciju, jer će SDA kao pobjednik voditi glavnu pregovaračku riječ oko raspodjele ministarskih pozicija. Demokratska Fronta će u svakoj od varijanti i koalicija ući u vlast i sigurno će dobiti određena ministarstva, samo je pitanje koliko je OO DF-a Visoko jak u ZDK pored Zenice koja će svakako kao uostalom i u svim drugim strankama tražiti sebe u cijeloj priči. Ukoliko bi SBB u nekoj od koalicionih varijanti ušao u vlast potpuno zasluženo i očekivano bi bilo da Visoko dobije jedno ministarstvo, kako zbog ubjedljive pobjede Fahrudina Radončića u Visokom, tako i zbog odličnog rezultata i na ostalim nivoima vlasti.

Koje bi ministarstvo bilo najbolje za Visoko?

Ako znamo da je u Visokom u posljednje vrijeme izuzetno važna grana postala poljoprivreda, posebno u priči o tzv”plastenicima” što otvoreno favorizira i aktuelna lokalna vlast, onda bi možda Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu bila i najbolja opcija. Naravno tu su uvijek atraktivna ministarstva Finansija, Prostornog uređenje, promet i komunikacije, Privrede … A u konačnici zašto ne i mjesto premijera !? Zašto bi premijer morao biti iz Zenice kao što je to prije četiri godine uslovljavao SDP?

Nakon što CIK potvrdi rezultate moći će se konkretnije pričati o raspodjeli izvršne vlasti, u međuvremenu sve stranke koje su ostvarile neki rezultat već pregovaraju i prave koalicije te se nadaju što boljoj “političkoj trgovini” u kojoj glavnu riječ vodi pobjednik izbora.

Proudly powered by WordPress