Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ko je u Visokom za Fahru, a ko za Bakira?

radoncic izetbegovic-avazNa uzorku glasanja za člana predsjedništva najbolje se može vidjeti kako je neko mjesto bilo raspoloženo i za koju politički opciju je opredjeljeno. Evo i zašto, na ostala tri nivoa za koja se glasalo birači glasaju po principu lokalnih primjera političkog djelovanja pojedinaca, pa se tako dešava da imamo različite pobjednike za Državni i Federalni nivo, odnosno Kantonalnu Skupštinu. Stoga najobjektivniji primjer kako je koji grad raspoložen po pitanja povjerenja nekoj stranci je glasanje za člana predsjeništva. U Visokom se glasalo na 52 biračka mjesta, od tog broja na 35 biračkih mjesta je pobijedio Fahrudin Radončić (SBB), na 15 biračkih mjesta je pobijedio Bakir Izetbegović (SDA), dok je na dva biračka mjesta pobijedio Mustafa Cerić (Nezavisni kandidat).

Analizirajući po biračkim mjestima prvo što je uočljivo jeste da Bakir Izetbegović nije pobijedio niti u jednoj gradskoj Mjesnoj zajednici. Mustafa Cerić je odnio pobjedu na dva biračka mjesta u Gračanci što je i razumljivo jer je tamo i rođen, dok je Fahrudin Radončić dominirao na cijelom visočkom kraju izuzev Bučkog kraja gdje su se birači sa ovog područja, koje tradicionalno je naklonjenije SDP-u, je glasalo za Bakira Izetbegovića. Interesantno da su Radončić, Izetbegović i Cerić jedina trojica kandidata koji su pobjeđivali u Visokom, dok Visočani nisu dali povjerenje recimo Emiru Suljagiću iz DF-a čiji osnivač Željko Komšić je prije četiri godine ostvario nevjerovatnu pobjedu za ovaj nivo vlasti sa preko 7.000 glasova.

U nastavku donosimo koji su to dijelovi Visokog Fahrini, a koji Bakirovi.

Fahrudin Radončić je pobijedio u ovim dijelovima Visokog; Arnautovići, Centart I, Centar II, Buzići, Dobrinje, Uvorići, Liješeva, Donje Moštre, Hlapčevići, Šareni Hanovi. Luke I, Luke II, Novo Naselje, Orašac, Radinovići i Okolišće, Gornje Rosulje, Maurovići, Donje Rosulje, Hadžijina Voda, Gornje Rosulje II, Stari Grad i Novo Brdo, Stari Grad i Kraljevac, Stari Grad i Sebilj, Podvisoki, Topuzovo Polje, Vratnica, Donja Zimča, Gornje Moštre, Željeznička Stanica, Kula Banjer, Srhinje, Gornja Zimča, Topuzovo Polje II, Centar III, Goduša II.

Bakir Izetbegović je pobijedio u ovim dijelovima Visokog:  Buci, B.Mahala, Goduša I, Mali Trnovci, Kološići, Kralupi, Zagornica, Podvinjci, Šošnje, Tujlići, Tušnjići, Čekrekčije, Grajani, Buci II, Poriječani.

Mustafa Cerić: Gračanica I, Gračanica II.

Proudly powered by WordPress