Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vijećnik Mirnes Fatić izrazio sumnju o kriminalnim radnjama u Općini Visoko – Načelnik Alibegović pozvao na pokretanje postupka provjere

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća, tokom rasprave o radu Općinskih službi na aktivnostima načelnika Općine Visoko, Muniba Alibegovića postavljena su brojna pitanja, konstatacije, ali i kritike na pojedine projekte i aktivnosti izvršne vlasti u  2009.g. Vijećnici su se interesirali o proširenju signala RTV Visoko, stanje kulturno – historijskog naslijeđa oko Visokog, pitanje digitalizacije matičnih knjiga i uvezivanja u jedinstveni sistem, neuslovne prostorije većeg broja Mjesnih zajednica, ali i stambenog zbrinjavanja porodica iz boračkih populacija.

 

Vijećnik SBiH Halim Pihljak postavio je pitanje o definiciji „politike općine“ te šta ona podrazumijeva.

„Dakle, nije ovo politika provođenja SDA, SDP-a ili SBiH, ovdje se prije svega misli na ono što smo zacrtali svojim planovima, kroz Strategiju razvoja, kroz četverogodišnji plan, kroz usvajanje budžeta i plan rada u 2009.g“ – pojasnio je načelnik općine Visoko Munib Alibegović.

Više vjećnika interesiralo se za uslove koji su postavljeni kod prijema pripravnika u javne institucije i preduzeća, te proceduru zapošljavanja u privatnim preduzećima.

„ Mi smo  obezbijedili 160 000 KM za zapošljavanje pripravnika. Ovo pitam iz razloga što povremeno imam upite svršenih studenata  koji su prijavljeni na birou i koji smatraju da je prijem pripravnika netransparentan.“ – postavio je pitanje vijećnik  BPS-a Halim Dervišević.

U odgovoru pomoćnica načelnika u Službi za privredu, razvoj i budžet Općine Visoko, Edina Ferizović ističe  da jedan pripravnik u javnim institucijama mjesečno košta 850 KM, te da se prilikom prijema vodi račuan o vremenu boravka na birou i  dostavu njihovog zahtjeva. Uglavnom su iz privatnih preduzeća oni sami birali pripravnike na šta imaju puno pravo – pojasnila je Ferizović.

Prijem pripravnika je prokomentarisao i vijećnik Mehemed Zukić koji ističe da i privatnika  upošljavanje pripravnika godišnje košta 3000 KM, te ad nije svejedno ko će doći na mjesto privremenog saradnika.

Posebnu polemiku i oštru reakciju načelnika izazvalo je pitanje – konstatacija vijećnika BPS-a Mirnesa Fatića.

„Most konfekcija – ovdje ste prikazali da je realizovano 200 000 KM – ako je realizacija onda su sredstva utrošena – za dva stuba na mostu. Rekonstrukcija ceste Kralupi – imam informaciju da je ugovor koštao 52 000 KM, uz aneks 3000 KM, što je ukupono 55 000 KM, a vi ste nam naveli 60 000 KM, što dovodi u sumnju ovaj izvještaj. Ja bih sada kao Općinski vijećnik trebao  pokrenuti internu kontrolu koja je uobičajena procedura u demokratskim državama da bi se programi iz kapitalnih izdvajanja osigurali i postigli namjeravane rezultate i zaštitili od kriminala i svih ostalih nekvalitetnih radova„ – konstatovao je vijećnik Fatić.

Načelnik je oštro reagovao na ovu konstataciju pozivajući vijećnika da pokrene postupak provjere o navodnom kriminalu u Općini Visoko.

„Ja ne dozvoljavam da uime svojih saradnika da pominjete tu riječ na Općinskom vijeću….Ja odgovorno tvrdim da nemam prijavljenih slučajeva korupcije u ovoj instituciji. Riječ „kriminal“ nemojte jednostavno da prenosite u ovu instituciju“ – reagovao je načelnik Alibegović.

Nakon duge rasprave vijećnici Općinskog vijeća Visoko usvojili su Izvještaje o radu  i aktivnostima Općinskog načelnika Muniba Alibegovića kao i izvještaje o radu općinskih službi u 2009.g. Usvojeni su  prijedlozi vijećnika  da se ravnopravno tretiraju sve mjesne zajednice kod kandidovanja projekata kako bi se razvijali svi dijelovi općine Visoko. Također je usvojen i prijedlog vijećnika SDA Senada Karavdića da se napravi mehanizam koji bi zaštitio Općinu Visoko od pojedinih zakupaca njenih poslovnih prostora  koji mjesecima i godinama ne plaćaju zakupninu, a  usvojen je i prijedlog da se pojača rad inspekcija na području općine Visoko.

Proudly powered by WordPress