Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

U Gračanici čovjek kupio Društveni dom u sklopu kojeg je postao vlasnik i šehidskog obilježja

dom u gracaniciPisali smo u nekoliko navrata o tome, upozoravali, istražnim organima i aktuelnoj vlasti nudili originalnu dokumentaciju, ali nikad i niko se tim povodom nije oglasio. U normalnim okolnostima, ukoliko smo lagali i oklevetali nekoga bezrazložno, odgovaramo za učinjeno (ne)djelo, u suprotnom zakonodavna i izvršna vlast se pozabave tim problemom ili u najboljem slučaju istražni organi. Međutim u Visokom je sve nenormalno postalo normalno, pa samim tim i podatak da je šehidsko obilježje u Gračanica od neki dan otišlo u privatno vlasništvo pojedinca koji je sasvim normalno i sa pravne strane potpuno čisto kupio imovinu od “Zemljoradničke zadruge” Visoko.

Naime o “Zemljoradničkoj zadruzi” smo nadugo i naširoko sve već ispričali, ali ona svaki put iznova bude temom kada se dešavaju nakaradne stvari vezane za nju i njene osnivače. Najnoviji primjer dolazi iz Gračanice. Prostorije MZ Gračanica i Društveni dom izgrađen u vrijeme Broza kupio je pojedinac. Po selu se priča da se cijena za koju je prodata nekretnina kreće od 100.000KM do 125.000KM, ali to suštinski i nije važno. Kupac je sasvim legalnim putem kupio pomenutu nekretninu, ali je posve nelegalno kako je “Zemljoradnička zadruga” postala pravnim sljednikom “Zemljoradničke zadruge” iz bivšeg sistema, a prije toga i sistema Kraljevine Jugoslavije. I kralj Aleksandar i Broz nakon njega, su otimali zemlju od naroda i pravili te Zadruge, a onda su se nakon posljednje agresije na BiH, Bošnjaci visočkog kraja dosjetili kako da tu društvenu imovinu pretvore u svoju, i krčme je kako im je ćeif.

Navodno iz MZ Gračanica najavljuju tužbu s namjerom da Društveni dom vrate njegovoj prvobitnoj namjeni kako su i komunisti prvobitno zamislili, ali teško da će uspjeti bilo šta napraviti jer nije ovo prvi Društveni dom i prva Mjesna zajednica koje su rasprodali sumnjivi pravni sljedbenici nekadašnje Zemljoradničke zadruge čiji su drugovi otimali zemlju, njive i pašnjake u ime bratstva i jedinstva.

Ukoliko vas zanima geneza nepodnošljive lakoće otimanja u slučaju Zemljoradnička zadruga Visoko, opširnije možete pročitati naše ranije pisanje na ovom LINKU.

Proudly powered by WordPress