Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Na Domu naroda se jasno vidi da je Visoko još uvijek mali igrač na široj političkoj sceni

dom naroda fbihNakon što je konstituisana nova Skupština ZDK i nakon što su potvrđeni mandati svih 35 budućih poslanika, ostalo je još da saznamo ko će biti novi premijer ZDK, ko su novi ministri i ko će iz ZDK ići u Dom naroda.

Bez obzira na veliki rezultat visočkih stranaka na prethodnim izborima nakon kojih je Visoko u budući saziv Skupštine dalo čak 7 poslanika iz pet različitih stranaka, odnosno još dva zastupnika u parlamentu Federacije ipak to nije dovoljno da bi Visoko općenito pokazalo političku snagu i vrijednost u višim instancama. Prije svega iluzorno je da očekujemo da visočka SDA može dati i da ima uopšte kadra za novog premijera. U koaliciji SDA/DF/HDZ i možda A-SDA i BPS objektivno je očekivati da Visoko, tačnije SDA dobije jedno ministarsko mjesto. Ali ono gdje se vidi koliko nas stvarno ozbiljno doživljavaju u kantonu i šire jeste Dom naroda. Iz ZDK u Dom naroda ide 8 poslanika i to po principu 3 Bošnjaka, 2 Hrvata, 2 Srbina i 1 ostali. U ovoj kombinaciji nas nema nigdje i Zenica kao najveći politički igrač obično uzima najviše, uz napomenu da je materijalna naknada za angažman u Domu naroda tri puta veći od poslaničkog paušala u Skupštini ZDK.

Šta je Dom naroda?

Dom naroda Parlamenta FBiH sastoji se od 58 izaslanika od kojih po 17 izaslanika iz reda svakog od konstitutivnih naroda i sedam izaslanika iz reda ostalih.

Dom naroda Parlamenta FBiH iz reda svojih članova bira predsjedatelja i 2 potpredsjedatelja, koji ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda.

Kolegij Doma naroda Parlamenta FBiH sačinjavaju: predsjedatelj, 2 potpredsjedatelja, predsjednici klubova i tajnik Doma.

U Domu naroda su utemeljeni klubovi izaslanika i to: Klub izaslanika bošnjačkog naroda, Klub izaslanika hrvatskog naroda i Klub izaslanika srpskog naroda.

Dom naroda ima 19 radnih tijela koja svoje sjednice održavaju u službi rada Doma i doprinose njegovom učinkovitijem radu.

Proudly powered by WordPress