Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Izvještaj iz Civilne zaštite ZDK

Na osnovu podataka i informacija koje smo prikupili od Operativnih centara civilne zaštite općina, općinskih Službi civilne zašitite i drugih subjekata Zeničko-dobojskog kantona, izvještavamo Vas o slijedećem:

Putem telefonskog broja „121“ Operativnog centra civilne zaštite, Zeničko-dobojskog kantona, pružane su potrebne informacije i pomoć građanima Kantona. Evidentirano je 14 poziva građana koji izražavaju negodovanje, zbog buke, ispuštanja dimova i plinova iz pogona „Arcelor Mittala“ u Zenici.

Na području Kantona saobraćaj se odvija na svim putnim pravcima bez zastoja i ograničenja.

Na području Kantona zabilježeno je narušavanje javnog reda i mira u 15 slučaja, izvršena su 3   krivična djela i zabilježeno je 11 saobraćajnih nezgoda u kojima su 2 lica smrtno stradala, 2 lica teže i 6 lica lakše povrijeđeno.

U mjestu Jelina, općina Zenica u 13,40 sati, dana 04.04.2010.godine na magistralnom putu M-17 dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su učestvovala 3 vozila. Vozilo „Mercedes“, kojim je upravljao Fahrudin Isaković iz Zenice, koji je smrtno stradao, „Renault Laguna“ kojim je upravaljao Ibrahim Šabanović, i „Opel-corsa“, kojom je upravljao Hidajet Dizdar. U nesreći je Fadila Aljić, teže povrijeđena i smještena je u Kantonalnoj bolnici Zenica, a Hidajet Dizdar, Ibrahim Šabanović, Dženana Cikota i Ajdin Cikota su lakše povrijeđeni. Uviđaj je obavila ekipa MUP-a ZDK-a i dežurna tužiteljica Senada Tarabar.

U mjestu Dobrinje, općina Visoko u 22,10 sati, dana 04.04.2010.godine, dogodila se saobraćajna nezgoda kojom prilikom je vozilo marke „VW Jetta“ sletjelo sa mosta, kojom prilikom je vozač Smaka Selmir smrtno stradao. Angažovanjem vatrogasne jedinice, pripadnika MUP-a ZDK-a, sa ronilačkom ekipom vozilo sa vozačem je pronađeno i izvučeno iz rijeke Bosne.

 

Na području Kantona snabdijevanje vodom je uredno.

Snabdijevanje električnom energijom je uredno.

Telefonske i druge veze su u funkciji i bez prekida.

Vodostaj rijeka na području Kantona je normalan.

Temperatura zraka u Zenici je  +10 0C, a  na području Kantona od +10 0C do +12 0C.

 

U proteklom periodu na području Kantona registrovano je 18 intervencija vatrogasaca. Zenički vatrogasci su  u mjestu Babino, naslelje Viškovići, gasili požar niskog rastinja i 1 tehnička intervencija na magistralnom putu M-17, prilikom izvlačenja unesrećenih u saobraćajnoj nezgodi. Zavidovićki vatrogasci su gasili 2 požara niskog rastinja u mjestu Šabin potok, ali s obzirom da je to minirano područje, radili su na sprečavanju širenja istog na obližnju šumu. Takođe su imali 1 intervenciju na gašenju požara niskog rastinja u ulici Mehmeda Spahe. Visočki vatrogasci imali su 8 intervencija i to: U mjestima Buzić Mahala, Visočica-Poljanice, Ginje, Ravne i Pode-Poriječani su gasili šumske požare, koji su lokalizovani. U mjestu Radovlje-Sinaščevići su gasili požar niskog rastinja. A u mjestu Poljanice su gasili požar na vikend kući, koja je tom prilikom u potpunosti izgorjela. Takođe su imali 1 tehničku intervenciju u mjestu Dobrinje, pri saobraćajnoj nezgodi. Maglajski vatrogasci su imali 1 intervenciju na gašenju šumskog požara u mjestu Ošve. Kakanjski vatrogasci su imali 4 intervencije od kojih 3 šumska požara u mjestima Ričica, Javor i Bjelavići. U ulici Branilaca, su gasili otpadni materijal u kontejneru.

 

Tabelarni prikaz broja oboljelih lica zaraženih brucelozom po općinama koji se liječe u Kantonalnoj bolnici Zenica, za dan 05.04.2010.godine

R/B         OPĆINE

ZDK        BROJ OBOLJELIH

1              Zenica   2

2              Maglaj

3              Visoko

4              Tešanj

5              Kakanj  2

6              Žepče

7              Olovo

8              Breza

9              Zavidovići

10           Vareš

11           Doboj -jug

12           Usora

Ukupno:             4

R/B         OPĆINE

SBK        BROJ

OBOLJELIH

1              Travnik 4

2              Bugojno

3              Vitez

4              G.Vakuf

5              D.Vakuf

6              Busovača

7              Kiseljak

U Kantonalnoj bolnici Zenica na liječenju nalazi se 8 pacijenta oboljela od bruceloze. U 2008.g ukupno se na liječenju nalazilo 320 pacijenata, u 2009.g 153. Do sada se na liječenju nalazilo 18 pacijenata.

 

 

DIREKTOR

Sead Džanović, prof.odb. i sig.

Proudly powered by WordPress