Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Samo sindikat radnika Preventa spašava

prevent-delavkaPisali smo prije nekoliko mjeseci o tome kako će se desiti radikalne promjene u poslovanju Preventa, grupacije koja zapošljava najviše Visočana, posebno u njihovim postrojenjima u Goruši. Kako se bliži kraj godine, tako se i naše pretpostavke obistinjuju. Naime, uz četrdesetak otpuštenih radnika koji su imali stalne ugovore, (neki su bili i na bolovanju u vrijeme dobijanja otkaza) javili su nam se još neki radnici izražavajući zabrinutost, jer novim promjenama u firmi ponovo prolaze proceduru zapošljavanja, iako već imaju ugovore o radu!? Naravno, zanimaju ih pravne posljedice novonastale situacije i čudne odluke poslodavca, da već zaposlene radnike iznova zapošljava. Njihove pretpostavke su različite. Od onih da ponovnim zapošljavanjem u novoj firmi gube sva do tada stečena prava, odnosno da tek prispjevaju za dvije godine, do onih prema kojima prebacivanjem na novu firmu  poslodavac ne mora isplaćivati otpremninu u slučaju eventualnog otkaza koji slijedi kao naredni korak u novoj firmi.

Jedno je jasno, Prevent zaista širi svoje djelatnosti od šivanja košulja, ruksaka, preko izrade namještaja, do ulaska i u metalnu industriju. Sa druge strane također je evidentno da veliki poslovi sa presvlakama za Golf 7 i Passat 8 odlaze u Žepče, tačnije CARTRIM d.o.o. Žepče. U takvoj situaciji dolazi do nužnih kadrovskih promjena i rješenja uz već dugogodišnji postojeći i nerješivi problem sa otpadom. Sve to zajedno Visoko više, uz politički ambijent, ne čini mjestom ugodnog poslovanja za jednu ovakvu kompaniju koja je naučila da sama sebi postavlja uslove i ambijent za poslovanje, pa se često prijeti odlascima u Goražde ili Srbiju. Dok sa druge strane sve više bivših radnika prijeti tužbama ili su u procesu istih. Pretpostavlja se da bi Prevent, ukoliko kolektivna tužba nedavno 40 otpuštenih radnika bude uvažena, trebao isplatiti cca.2.000.000KM. Sve je više i onih koji trenutno imaju “sigurno” radno mjesto, a koji počinju razmišljati da je samo pitanje vremena kada će doći red i na njih, suprotno dosadašnjem razmišljanju “nek mene ne dira” briga me šta se dešava.

I naravno, sada se Preventovi dušebrižnici, koji ne vjeruju da njihov otpad i način iskorištavanja radne snage znači više Visočana na lječenju po Zenici i Sarajevu, pitaju otkud nama pravo da se bavimo ovom problematikom. Odgovor je vrlo jednostavan. Neće biti nikakve potrebe da se novinari bave ovom problematikom, kada ta firma bude imala ozbiljan Sindikat.

Proudly powered by WordPress