Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Šta bi dao da si na njenom mjestu

zambiaVisoko proživljava vjerovatno svoje najteže dane od 1995. godine kako u privrednom, tako i u političkom i svakom drugom smislu. Nezaposlenost je na najvišoj razini, grad ili ono što smo nekad zvali čaršijom poslije 17.00sati liči na scenografiju nekih jeftinih horor filmova neke loše produkcije. Prividno je dobro samo onima koji su na budžetu i tu vlada neka materijalna izvjesnost. Politički haos koji je napravio OO SDA nakon što je na zadnjim lokalnim izborima doživio najlošiji izborni rezultat ikad sa osvojenih 9 vijećničkih mandata kulminirao je neviđenim vijećničkim kurvanjem, kupovina i prodaja mandata zarad većine prilikom glasanja na vrhuncu je perverzije. Pojednostavljeno rečeno u općem smo haosu svega.

Tačno je dvije godine od dolaska nove vlasti i preuzimanja mandata načelnice Babić. Za te dvije godine općina i Općina su pretvoreni u jedno malo veće i jače sijelo žena mahaluša čiji dometi i horizonti ne prelaze granice avlija vlastitih privatnih begovata. U takvom ambijentu totalnog društvenog ludila bez razmišljanja o posljedicama, načelnica Babić se odlučila za obaranje Ginisovog rekorda u turističkim putovanjima od kojih Visoko konkretno nema ništa. Kada bi bilo normalne opozicije i ozbiljne općinske organizacije stranke iz koje dolazi, neko bi se zapitao koliko sve to košta visočke porezne obveznike, javni proračun i Visoko općenito. Ili bi neki savjesni stranački kolega sugerirao “neka, odmori malo”. Ne ogleda se uspješnost mandata u tome koliko si proputovao za vrijeme istog, nego kako ti grad izgleda, a grad nažalost izgleda očajno.

Za to vrijeme (dok je odsutna) u Visokom (avliji za koju je odgovorna) isti problemi uz dodatak neuspjele reforme javnog sektora. Gradska groblja – otkaz direktoru kojeg će sudski proces vratiti na posao, Visočica – problem izbora direktora i kao posljedica sve prljavije ulice, RTV Visoko – ljudi na minimalcu i pored toga publiciraju sve što načelnica naredi preko svoje šefice kabineta…

U cilju transparentnosti rada organa uprave Općine Visoko nigdje zvanično nije navedeno, ali kako saznajemo, ni manje ni više načelnica Visokog je trenutno u Africi, tačnije u Zambiji??? Kakve veze imaju Visoko i Zambija? Nikakve naravno. Sve po čemu je Zambija poznata su rudnici, to da su bili Britanska kolonija, da su dobili nezavisnost tek 1964. i da je prvi predsjednik bio Kenneth Kaunda. Uz napomenu da je virusom HIV-a zaraženo 10% odraslog stanovništva (nešto manje od milion ljudi). Svi ovi podaci će uveliko pomoći brži razvoj kompletne općine Visoko sa posebnim akcentom na privlačenje stranih investicija.

Nema tu niko obraza, pisali smo mi o tome, naravno nikoga to nije dotaklo, bliža im je varijanta, po kojoj pretjeruju oni sa Visoko.co.ba, ništa im ne valja. Opozicija naravno ne poteže to pitanje, jer u igri borbe za vijećničku većinu svima iz opozicije se nudi nešto, svi pojedinačno i grupno idu na “hodočašće” kako u kabinet za plakanje u Općinu, tako i u “Zmajevo gnijezdo”. Svi očekuju da im bace koju mrvicu i zadovolje njihove niske političke strasti. Kao takvi i ne mogu, a i ne smiju postaviti jedno vrlo kratko i koncizno pitanje koje bi glasilo:

Koliko je u ove dvije godine načenica Babić odsustvovala s posla za koji je dobila povjerenje 5.908 glasača ili 29,7% i na kojem zrađuje preko 3.000KM mjesečno. Koliko je to koštalo budžet Općine Visoko. Da li joj je u vrijeme odsustvovanja s posla obračunata plata i topli obrok. Šta je Visoko konkretno dobilo od tih putovanja. I, koliko još načelnica Babić, kojoj glas nije dalo 70% Visočana, do kraja mandata ima namjeru da proputuje svijeta, od čijih para, i da li će to biti dovoljno da se sruši rekord Marka Pola, Robinzona Krusoa, Žila Verna, Vasko De Game, Kristofera Kolumba i Zuke Džumhura?

Profesionalnim pristupom poslu državni službenici ne sumnjamo da bi u najkraćem mogućem roku bili u stanju dati tačan podatak o broju dana odsustvovanja načelnice Babić za vrijeme putešestvija. Sa dva klika mišem vrlo jednostavno bi se izračunalo i koliko je to koštalo javni proračun u konvertibilnim markama. Međutim, nećemo se pozivati na zakon o pristupu informacijama i dovoditi općinske službenike u nezgodnu poziciju da iz straha od osvete moraju da petljaju i lažu skrivajući istinu, nego ćemo onako pokušati “iz prve” da nabrojimo neke od zemalja koje je na putu do svog cilja posjetila uvažena načelnica usavršavajući svoju diplomatsku političku karijeru u ove dvije godine:

Turska (nebrojeno puta), Saudijska Arabija, SAD, Švedska, Njemačka, Moldavija, Egipat, Indonezija, Hrvatska, Srbija, Slovenija… Uskoro slijedi tura za Kuvajt, a Nova godina je predviđena u Dubrovniku.

Od svega navedenog Visoko nije vidjelo nikakve koristi. Onaj turski centar u Prijekom još uvijek i s oprezom ne smatramo nikakvom dobiti, on će u budućnosti praviti samo rashode, biti svrha sam sebi, a tek treba da vidimo i koliko je on zapravo donacija, poklon, a koliko je uloženo novca iz javnog proračuna u izgradnju istog. Općina nema para da plaća grijanje u Gradskom kinu, kako onda platiti grijanje u objektu onih gabarita i to u situciji kada Betonski most iz 1923.godine propada. Propada nam sve što je simboliziralo veličinu visočke čaršije, a gradimo sve što nikada neće biti prezenter Visočana, nego naših nekadašnjih okupatora.

Pojednostavljeno rečeno, kupujemo karmin i šminkamo se, a hodamo u “droljavim” gaćama.

 

 

Proudly powered by WordPress