Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Budi moj Romeo

visoko.co.baČovjek ne zna šta znači voljeti. Laže onaj ko kaže da zna. Ili je zaluđen. Lažno zaljubljen. Misli da voli.

Opet me je zagrlio decembar, mili. Njegovi su zagrljaji hladni i uznemirujući. Uplaše svakoga ko nema topline u životu. Budi moja vatra, mili. Sakrij me od ledenih šaputanja i hladnih vjetrova. Željna sam tvojih zagrljaja poput golih decembarskih grana što povijene tužno vape. Željne zelenog zagrljaja. Dođi i zagrli me, mili. Budi moj Romeo. Nije mi bitno kojim ću te imenom zvati. „Ruža bi davala slatki miris, pa ma kako je mi zvali.“ Po sjaju u očima ću te poznati.
Ljubav dvoje mladih je nekada pjevala ulicama Verone.Nisu imali dozvolu za ovozemaljsku ljubav, pa su sebi ostvarili propusnicu za onu vječnu. Prezir i mržnja, sreća i tuga, život i njegov ishod, sve su to bile beznačajne sitnice u odnosu na ono što su mladi ljubavnici nosili u svojim srcima. „Ljubav je sihiribaz“, rekla je Nura Bazdulj-Hubijar. Sihirbaz u kojega su Romeo i Julija polagali sve svoje nade. Dobroćudni čudotvorac koji je zamahnuo čarobnim štapićem i omogućio im vječnu zaljubljenost. Samo trenutak bola, i onda su se ostvarila sva njihova nadanja. Ponovo je sihirbaz izgovorio čarobne riječi i po cijenu smrti dvoje ljubavnika zauvijek izbrisao mržnju iz srca onih koji su iza njih ostali. Ljubav čini čuda. Daje polet i snagu da se uradi nezamislivo. Naizgled neostvarivo.

Gledam u decembarsko nebo i kroz maglu tražim dvije sjajne zvijezde. Prije par vijekova, te dvije zvijezde su bile spremne umrijeti, prije nego ostati živjeti daleko jedna od druge. Danas su vodilje svima koji svoje srce dijele sa nekim drugim.
Daruj mi svoj zagrljaj, mili. Ne moraš mi pričati mnogo. Pusti me da ti očima ispričam sve što znam. Prihvati moju ruku i ne puštaj je sve dok imaš snage da je čuvaš. Ne moramo pričati mnogo. Tišina će biti najbolji znak razumijevanja. Dopusti da budem tvoja Julija. Tvoja Tijana, a ti moj Ahmet Šabo. Iz naše tvrđave nećemo izaći sve dok ne budemo morali preći u drugu, daleku, sedam nebesa iznad. Ja sam spremna i čekam, mili. Budi moj Romeo. Budi mi saputnik za vječni život.

Proudly powered by WordPress