Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Dvije Odluke o privremenom finansiranju

skupstina zdk08122014Skupština Zeničko dobojskog kantona na današnjem nastavku 2. sjednice nije prihvatila Finansijske planove Službe za zapošljavanje i Zavoda zdravstvenog osiguranja za 2015. godinu. Skupština je prihvatila rebalans ovogodišnjeg plana Službe za zapošljavanje u koji su uvrštena 2 miliona maraka od Federalnog zavoda. Time su stvorene pretpostavke da se narednih dana isplate dvije mjesečne naknade za oko 2.500 lica koja imaju pravo na naknadu po osnovu nezaposlenosti.

Za razliku od rebalansa nije bilo potrebne većine da se usvoji Finansijski plan Službe za zapošljavanje za narednu godinu, inače zacrtan na oko 20 miliona maraka. Služba je bila spremna na odbijanje Plana, obzirom na nove odnose na političkoj sceni u ZDK i predložila rezervnu varijantu,Odluku o privremenom finansiranju, tako da neće doći u pitanje uobičajene isplate, izjavio je direktor Ratko Orlandić.

Nakon šire rasprave nije bilo potrebne većine ni za finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja za 2015. godinu, koji predviđa prihode od oko 147 miliona maraka. Rasprava je pokazala svu nagomilanu problematiku u oblasti zdravstva, posebno teško stanje u Kantonalnoj bolnici Zenica. Zavod će tako u prva 3 mjeseca raditi na osnovu Odluke o privremenom finansiranju, što će u konačnici značiti manje sredstava za zdravstvene ustanove za oko 1 milion i 200.000 maraka u prvom tromjesečju, ukazao je direktor Zavoda Senaid Begić.

Odluke o privremenom finansiranju Službe za zapošljavanje i Zavoda zdravstvenog osiguranja usvojene su u okviru zasebne, 3. sjednice Skupštine, održane kasno popodne.

RTV Zenica/Visoko.co.ba

Proudly powered by WordPress