Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Za čisto i lijepo naše Visoko

ciscenje cesteDovoljno je samo izaći izvan granica općine Visoko bilo to u pravcu Kaknja, Kiseljeka ili Sarajeva pa da i najvećem optimisti u sposobnost vlasti u Visokom bude jasno koliko je ta vlast zapravo nesposobna. Radi se o čišćenju putnih komunikacija, problemu koji godinama unazad ima sudske epiloge sa raznim izvođačima i podizvođačima radova. U konačnici običnog poreznog obveznika u Visokom to uopšte i ne zanima. Jedino što treba svaki Visočanin jeste čiste ulice i prohodne komunikacije u vrijeme godišnjeg doba kada je sasvim prirodno i normalno da Općina (Vlast) brine o tome i to od Kralupa, Buka, preko gradskog jezgra, Gračanice, Moštra, Poriječana, Liješeve, Dobrinja…. Zbog toga valjda i plačamo porez, pa postoji neki budžet, pa neki tenderi i zbog toga valjda imamo neku vlast da brine o tome, ako je sposobna za takav izazov.

Naprotiv, vlast, politika i budžet kod nas u Visokom se doživljavaju drugačije. Moglo bi se to svesti pod naslov, recimo: “Put oko svijeta za jednog mandata”. Naime dok  su ulice i trotoari lošije prohodne nego u susjednim gradovima mi još uvijek zvanično ne znamo koliko je utrošeno za tu namjenu i ko je odgovoran. Načelnica Općine je tik nakon što se vratila sa novogodišnjeg putovanja iz Hrvatske, već stigla da upotpuni i malo zimskih radosti pa je skoknula do susjednog Kaknja i zimskog centra “Ponijeri”. Dok se ona ne vrati u iščekivanju pametnog i smislenog odgovora, koji ne vrijeđa inteligenciju, a na pitanje zašto su nam ceste takve kakve jesu, u potrazi za zvaničnom infortmacijom morat ćemo se zadovoljiti šturim pojašnjenjem sa zvaničnog općinskog sajta www.visoko.gov.ba:

… Ekipe zimske službe su  od petka 27.12.2014. godine u pripravnosti i djelovale su na putnim komunikacijama prema prioritetima. Sve gradske ulice u toku 24 sata su očišćene dva puta, sa posipanjem abrazivnim materijalom tako da je prohodnost bila u kontinuitetu. Radovi na zimskom održavanju lokalnih puteva su se odvijali neprekidno, a podrazumijevali su čišćenje, posipanje šljake i soli. …… Svi putevi na kojima se odvija autobuski saobraćaj su prohodni…… Nastavljaju se  aktivnosti na vršenju dovoza šljake iz T.E.Kakanj radi dodatnog posipanja, ulica, puteva i trotoara, kao i dalje aktivnosti na održavanju istih…..

 

Proudly powered by WordPress