Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nelegalna gradnja u i oko Visokog osim što je ruglo počinje i ugrožavati saobraćaj

Svi se sjećamo politike ratne i poratne SDA kada u Visokom do 2000-te godine niste mogli vidjeti niti jedne građevinske mašine na bilo kojoj lokaciji, jer je zvanična politika bila “znate li vi koliko košta kvadratni metar zemlje natopljen šehidskom krvlju”!? Zbog te i takve politike Visoko je gubilo mnoge investitore, konkretno Ugarak Produkt je razmišljao cijelu fabriku izmjestiti u Gornji Vakuf, izvjesni Suljo Memić je bio prinuđen svoju firmu Hidroinžinjering izmjestiti u Ilijaš kao i BP “Merol” … primjera je mnogo ovo su samo neki. Ta politika je bila pogrešna i sam pobjedom SDP-a 2000-te počelo se dešavati nešto drugo, jedna sasvim drugačija politika koja je otišla opet u drugu krajnost, pa se gradilo i gdje treba i gdje ne treba, bolje upućeni kažu da su poslove ubrzavali tzv “talovi” koji su rješavali i najzamršenije imovinsko pravne sporove. Možemo se samo prisjetiti problema oko gradnje objekata gdje su sada BP Petrol, Interex, Berlijeta, Vizija, Hotel Centar, kompletno naselje Šareni Hanovi itd,  …

Nedavno nam se obratila skupima mještana Topuzovog Polja koji su direktno ugroženi stalnim blokiranjem puta prema njihovim kućama. Tim povodom tražili smo “Zemljišnoknjižni izvadak” i interesantno u “Vlasničkom listu” vidjeli da tim dijelom općine Visoko gospodari “SIZ za regionalne puteve Sarajevo” !? Pokušali smo doći do nadležnih osoba iz Općine Visoko kako bi nam neko pojasnio kako je moguće prije svega da se izgradi toliko objekata direktno u regionalni put od kojih neki čak i imaju upotrebnu dozvolu, a da pri tome ugrožavaju fizički pristup mjšetana svojim kućama? Odgovor naravno nismo dobili, jer ga vjerovatno i oni ne znaju. Na istom tom putu i lokaciji o kojoj pričamo samo pedesetak metara niže imamo pravo malo “Šabačko” naselje sa kućama malo neuobičajene arhitektonske izvedbe za ovo podneblje od kojih svaka ima prefiks “vila”. Iza tih vila nalaze se veliki otpadi željeza za vrijeme čijeg istovaranja opet se ugrožava saobraćaj. Često se na toj lokaciji dežava i sagorijevanje velikog broja guma prilikom čega se stvaraju veliki crni oblaci koji opet mogu ugroziti i sam saobraćaj na autoputu koji je odmah iznad.

Da se vratimo na desetak kuća koje imaju problem fizičkom pristupa, jer kako sada stvari stoje Topuzovo Polje ima tendenciju da veoma brzo sustigne Šarene Hanove u ludilu bespravne gradnje, zbog sitnih talova pojedinci koriste pogodnosti, a kada dođe trenutak eventualnog rušenja bespravno izgrađenih objekata koji eto u Visokom imaju i upotrebne dozvole, onda dolazimo do trenutka fizičkih obraćuna i prijetnji smrću kao u slučaju Ugarak vs. Šareni Hanovi.

Na osnovu svih ovih primjera jedne prilike dok se usvajao budžet Općine Visoko za neku godinu u stavci prihod od dodjele urbanističkih i raznoraznih drugih građevinskih dozvola vidio sam cifru 0!? Nažalost zbog ažurnosti nadležne Službe nismo u poziciji da nešto više kažemo o tome, vjerovatno i oni imaju svoje razloge zašto im se na ovu temu ne razgovara sa novinarima.

Rok za legalizaciju bespravno izgrađenih građevina na području Općine Visoko produžen je do kraja ove godine. To je odluka općinskog vijeća sa posljednje sjednice. Prema informacijama koje su dostavljene  vijećnicima na razmatranje, u periodu od 2007.g. do kraja 2009.g., nadležna općinska služba zaprimila je 134 zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih građevina. Komisija je riješila, a  nadležna služba izdala svega 26 rješenja za legalizaciju bespravno izgrađenih građevina na području općine Visoko. Činjenično stanje pokazuje da mnoge predmete nije moguće riješiti zbog nedostatka određenih saglasnosti ili nerješenih imovinsko – pravnih odnosa. A kako će se riješiti pitanje saobraćaja na regionalnom putu Visoko – Kakanj, odnosno prilaz kućama cijelom jednom naselju valjda će nam neko odgovoriti u oktobru kada su na programu predizborne kampanje, najbolje prilike da novinari dobiju odgovore na svoja pitanja.

 

 

Proudly powered by WordPress