Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Da li izboru novog generalnog direktora JKP “Visoko” smeta član 12. Zakona o javnim preduzećima?

sukob interesaBura oko izbora novog generalnog direktora JKP “Visoko” se ne stišava. Zvanične informacije o ovom događaju iz Općine još uvijek nema, ali je sasvim izvjesno da je osnivač i prije objavljenog konkursa favorizirao jednog od dva kandidata. Najkasnije za mjesec dana trebali bi saznati ime novog generalnog direktora, a to će biti Almir Hadžialić, dok je neizvjesno da li će dosadašnji direktor Ermin Dlakić ostati u firmi i koji su njegovi budući planovi, a jedna od opcija je i tužba na donesenu odluku Nadzornog odbora, odnosno osnivača.

Jedna od stvari koja bi mogla biti problem Almiru Hadžialiću na njegovom putu do mjesta generalnog direktora je i Član 12 Zakona o javnim preduzećima u Federaciji BiH koji jasno kaže: U upravu ne mogu biti imenovana lica koja vrše funkciju u političkim strankama. Ako je vjerovati zvaničnom FB Pageu OO SDA Visoko (obzirom da im zvanični sajt www.sda-visoko.ba nije u funkciji) onda možemo vidjeti da je Almir Hadžialić član Izvršnog odbora ove stranke i pitanje je koliko je u sukobu interes. 

Sa druge strane isto pitanje možemo postaviti i za Ermina Dlakića koji je koliko znamo zvanično član OO SDP-a Visoko, s tim da ne obavlja nikakve funkcije u stranci.

Nadati se da će u cilju transparentnosti, a i obaveze prema građanima o jednom ovako važnom pitanju uskoro se oglasiti i Općina Visoko.

 

Proudly powered by WordPress