Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Uz Dan Armije R BiH: 1,43 posto stanovnika općine Visoko ubijeno ili nestalo u periodu 1992.-1995.g.

U Visokom je danas, kao i u svim općinama ZDK, obilježen Dan armije RBIH.  Jaka kiša nije spriječila brojne građane, učenike i predstavnike boračkih udruženja  da prisustvuju polaganju cvijeća na Spomen obilježju šehidima i poginulim borcima. Čas historije održao je pukovnik Hasib Mušinbegović koji je evocirao uspomene na ratne dane i učešće pripadnika Armije R BiH.

„Armija R BiH je nastala iz teritorijalnih i drugih patriotskih snaga i grupa koje su ušle u njen sastav.  Njena svrha i cilj bio je očuvanje države R BiH, njene teritorijalne cjelokupnosti, kao suverene i nazavisne države svih njenih građana…Draga djeco vi zapamtite, Armija R BIH u kojoj su bili vaši očevi, braća, jedna je od najčasnijih institucija u toku odbrambeno – oslobodilačkog rata 1992- 1995.g.“ – istakao je između ostalog pukovnik Mušinbegović i prisjetio se ratnih dana provedenih u Armiji R BiH i nekim događajima iz Visokog.

„Općina Visoko kao rijetko koja općina nije dala svoje naoružanje TO u vlasništvo JNA i vi djeco budite ponosni na to. Više od 94 hiljade pripadnika JNA povlačeći se iz Slovenije i Hrvatske okupiralo je  BIH. Razorene se institucije države, a formirane nacionalističke institucije i organi. Pa ipak BiH je priznata kao država 7.aprila 1992.g.,a  onda je uslijedila agresija. Osmog aprila proglašeno je ratno stanje, a  ukinut je dotadašnji izdajnički republički štab TO SR BIH i obrazovan štab lojalan Predsjedništvu RBiH. Dan kasnije Predsjedništvo je donijelo odluku o objedinjavanju svih naoružanih sastava izuzev MUP-a i JNA  u okvir zvani TO RBIH. Određen je i krajnji datum objedinjavanja ovih snaga, 15.april 1992.g. što se danas i ovih 18.godina iza nas obilježava kao Dan Armije“ – između ostalog je naglasio pukovnik Mušinbegović.

Prema podacima koje je iznio pukovnik Hasib Mušinbegović broj poginulih i nestalih  osoba na području općine Visoko prema popisu iz 1991.g. je mnogo veći čak 664, što je 1,43 posto ukupnog stanovništva općine Visoko.

„Visoko je izgubilo 297 svojih boraca, pripadnika Armije, 600 boraca su postali invalidi, 23 visočkih boraca su heroji dobitnici najviših ratnih priznanja  Zlatni ljiljan, a 19 je dobitnika priznanja Zlatna policijska značka“ – istakao je pukovnik Mušinbegović.

U znak spomena na početak rata u BiH i Visokom, i ove će godine biti obilježeni dani početka agresije, 02. i 03. maja 2010.g.

Proudly powered by WordPress