Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ermin Dlakić od danas i zvanično više nije direktor JKP “Visoko”

almir hadzialic cropVeć smo dovoljno izvještavali o stanju u JKP “Visoko” i kompletnoj proceduri koja se odvijala, a vezano za izbor novog direktora. Poznat je stav Nadzornog odbora, isti je potvrdio i Osnivač (Općina Visoko, ili preciznije načelnica Babić) tako da je novi direktor Almir Hadžialić. Kako saznaje Visoko.co.ba, danas (08.02.) bio je i zadnji dan Ermina Dlakića na mjestu direktora JKP “Visoko”. Od ponedjeljka i nakon 14.godina ovo javno preduzeće će imati novog direktora, Almira Hadžialića, čovjeka koji je prije dvije godine na lokalnim izborima bio na listi OO SDA Visoko, građevinac po struci i neko u čijoj biografiji piše da nam dolazi iz sarajevske firme Euroasfalt.

Ono sa čime će se suočiti novi direktor na samom početku svog mandata jeste veliki kredit od 5.000.000KM, a koji Općina Visoko ima namjeru da podigne i na taj način pokuša da riješi ono što su obećali prije izbora, a to je voda za cijelo Visoko. S tim da projekat ima grešaka. Istraživanjem saznali smo da se pitanje vodosnabdijevanja Visokog želi riještiti sa samo dvije velike cijevi od Perca do Medrese i od Perca do Liješeve. Na nekim mjestima išlo bi se tačno po sredini nekih posjeda, pa ako bi neko započinjao potencijalno nešto da gradi u budućnosti onda nastupaju problemi. Ono što je problem i što struka zna, a Općina krije, jeste problem manjka vode. Na  osnovu ranijih razgovora sa sada već bivšim direktorom Dlakićem saznali smo da je prema njegovim informacijama stvarni kapacitet izvorišta Vrutak 80 litara u sekundi. Potrošnja trenutne mreže je 60 litara, za vrijeme ljeta kada je najmanje vode u prirodi, najveća je potrošnja, i trenutna mreža otprilike u tom periodu i troši vode koliko je trenutno ima i najvećem kapacitetu, dakle 80 litara u sekundi. 

Metodologija izgradnje vodovoda je kad se pravi takav sistem da treba bit održiv minimum 30 godina. A za 30 godina je za očekivati da će i grad (time i postojeća mreža) se uvećavati ali i ti dodatni dijelovi, što će u budućnosti značiti redukcije. U većini tih sela gdje se planira raditi već postoje neki seoski vodovi na koje su ljudi priključeni. Problem će nastati kada uđu u sistem snabdijevanja onda će korisnici (što je iskustvo do sad) korisiti oba vodovoda i tada je nemoguće naplatiti račun za potrošenu vodu, jer se ne zna šta troše i tako se stvara problem.

Posebno je interesantna i priča sa otpadom, jer još uvijek nemamo zvaničan odgovor šta se dešava sa ogromnim mesarskim otpadom koji nastaje u Visokom, tu je stalni i skupi problem odvoza smeća na Mošćanicu, nikad do kraja riješen problem Preventovog otpada. Kredit od 5.000.000KM u ove svrhe, pretovarna stanica, sortiranje otpada po uzoru na Konjic i Tuzlu je tanak argument, jer se takva investicija u Tuzli pokazala promašajem, ali u ne tako stranoj praksi Visočana “IMT” (Imal mene dže tu) na iznos od 5.000.000KM svaki procenat tala za ugovoreni posao čini buduće dane do izbora i nakon njih materijalno mirnim i omogućava nove turističke destinacije i bogata iskustva upoznavanja stranih kultura kao i egzistenciju vlastite djece.

Ovo su sve zaključci iz pretpostavki, ono što je fakt jeste da od ponedjeljka Visoko ima novog generalnog direktora JKP “Visoko” koji se zove Almir Hadžialić, dok će dosadašnji direktor Ermin Dlakić od ponedjeljka zvanično koristiti godišnji odmor. A nakon toga ćemo saznati da li će nastaviti raditi u firmi u kojoj je od 1999.godine ili će istu pod očitim političkim pritiskom i napustiti.

Proudly powered by WordPress