Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Za visoko.co.ba piše Elvedin Šabanović: Ekologija – Ono što nas uvaljuje u nevolje nije ono što ne znamo već ono što ne želimo prihvatiti kao istinu

Klimatske promjene

Pogledajte u rijeku koja nježno protiče!

Primjećujete lišće kako lagano šuška na vjetru. Čujete ptice. Čujete šumske žabe. U daljini, čujete kravu. Osjećate travu. Riječna obala se blatom stapa u rijeku. Tiho je. Mirno.

I odjedanput, u vama se nešto rapidno promijeni!

Kao da duboko udahnete i kažete: “O, da, zaboravio sam kako ovo izgleda”.

Ovo je prva fotografija Zemlje iz svemira koja nije odjednom bila dostupna svima.

Snimljena je na Božić, 1968. godine tokom Apollo 8 misije.

Ovu priču pokušavam započeti već duže vrijeme, a osjećam da neću uspjeti prenijeti poruku? Meni to nije smiješno.  Čovječe, mnogi plitko razmišljaju a ovo je veliki, veliki problem! Postoje dobri ljudi, koji su u politici i koji ovu priču drže na odstojanju jer kada bi to priznali i prepoznali, tada bi moralni imperativ za promjenama bio neizbježan. Snimljena slika je postala poznatija kao  IZLAZAK ZEMLJE. I ta jedna slika je eksplodirala u svijesti čovječanstva. Dovela je do dramatičnih promjena. Za 18 mjeseci od te fotografije, osnovan je moderni pokret za očuvanje životne sredine.

Sljedeća fotografija je snimljena na posljednjoj od Apollo misija, Apollo 17. Ona je snimljena 11. decembra 1972. godine i najviše je objavljivana fotografija u historiji. I to je jedina fotografija Zemlje iz svemira koju imamo gdje je Sunce bilo direktno iza svemirske letjelice tako da je Zemlja u potpunosti osvijetljena, tj. nije dijelom u tami.

 

Fotografija koju je snimila svemirska letjelica Galileo dok je istraživala sunčev sistem, napuštajući zemljinu gravitaciju, okretala je svoje kamere i tako snimila fotografije protoka vremena, tj. jednodnevnu rotaciju koja se može kompresirati u 24 sekunde. Kada je pogledate, zapitate se. Nije li to lijepo? Ta fotografija je na neki način magična.

Načinio ju je TOM VAN SANT. On je uzeo 3000 različitih satelitskih snimaka snimljenih tokom tri godine i digitalno ih sastavio u jedan prikaz. Birao je snimke svakog kvadratnog centimetra zemljine površine uzimajući slike bez oblaka.  Svi kopneni masivi precizno su prikazani. Kada se sve to složi, postaje ikonska slika.

 

                                                                                                                            NASTAVIT ĆE SE…

Proudly powered by WordPress