Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Glavni imam Medžlisa IZ Visoko Ibrahim ef. Hadžić: Ne mijenja se izgled munare Bijele džamije

„Neće se mijenjati izgled munare na Bijeloj džamiji. Radi se o projektu krečenja i farbanja dijelova munare „ – potvrdio je za Radio Q glavni imam Medžlisa IZ Visoko Ibrahim ef. Hadžić.

On je naglasio da su radovi na munari počeli jučer(20.aprila),a predviđeno je da firma EKOTON iz Kaknja radove završi u naredna dva mjeseca.

„ Iako su daleko potrebniji bili radovi na krovu džamije koji prokišnjava, za taj dio radova još nismo prikupili sva sredstva. Nadamo se da će se krov uskoro sanirati“ – istakao je ef.Hadžić.

Na pitanje o današnjem izgledu džamije i makete koja datira iz 1970.g., Hadžić nam je odgovorio da mu nisu poznati detalji oko izgradnje i izgleda džamije, te zašto su objekti različiti. Bijelu džamiju je projektovao poznati arhitekt Zlatko Ugljen koji je projektovao i zgradu pošte u Visokom. Posljednji radovi na vanjskom dijelu džamije, osim krečenja, rađeni su prije više od 20 godina – potvrdio je Hadžić naglašavajući da su sve ostale džamije na gradskom području obnovljene te da nema potrebe za njihovom skorom rekonstrukcijom.

„Jedino bi se trebalo raditi veća rekonstrukcija na džamiji Saračica koja je pomalo zapuštena jer se u njoj već dugo ne obavljaju džuma namazi, a ne klanjaju se ni svi dnevni namazi. Stara džamija u Goduši je trenutno izvan naselja i to bi uskoro zahtijevalo njeno izmještanje. Radovi na haremu Tabačke džamije u Čaršijskoj ulici bit će završeni ove godine čime bi se završila dugogodišnja rekonstrukcija ovog zaštićenog objekta.“ – naglasio je ef. Hadžić.

„Šerefuddin-Bijela džamija (Gradska) je izgrađena prvi put 1477. godine. Današnji izgled je dobila ponovnom gradnjom 1970 -1980. godine. 1983. godine je dobila Aga Kanovu nagradu za arhitekturu. Međunarodni žiri, sastavljen od jedanaest eminentnih svjetskih arhitekata svrstalo je ovo ostvarenje među vrhunska arhitektonska ostvarenja koja nastavljaju tradiciju islamske kulture i prilagođavaju njene osnovne elemente zahtjevima 20. vijeka.(www.rijaset.ba)“.

Proudly powered by WordPress