Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Kako se bira i ko će biti novi predsjednik OO SDA Visoko?

sda kolektivna 2012 predizborni skup1Kako je najavljeno ranije 6. redovni Kongres SDA BiH trebao bi biti održan 26.05.2014.godine. Ovaj Kongres koji se trebao održati 2012.godine zamijenila je Konvencija zbog, kako su tada govorili prvaci ove stranke, popisa stanovništva i lokalnih izbora. Kongresu po Statutu stranke prethode unutarstranački izbori od Mjesnih odbora, preko Skupštine, Izvršnog odbora pa sve do predsjednika stranke na lokalnom nivou. Ovim slijedom stvari OO SDA Visoko uskoro bi trebao dobiti nove organe stranke i novog predsjednika stranke koji će zajedno sa ostalim delegatima iz Visokog, a koji se određuju po određenoj kvoti, imati pravo glasa na narednom Kongresu i tako biti u prilici da biraju novog predsjednika SDA BiH.

Međutim, vratimo se mi na lokalni nivo što nam je u ovom trenutku puno interesantnije. Već je uveliko počelo lobiranje po Mjesnim odborima koji će na Skupštini u Visokom izabrati novog/starog predsjednika ili čak predsjednicu. Tim povodom “zavirili” smo malo u Statut SDA BiH da provjerimo koja je procedura pri izboru novih organa stranke i predsjednika stranke na lokalnom nivou.

Član 61. 
Na općinskom nivou, organi Stranke su: 
–   općinska skupština Stranke,  
–   općinski izvršni odbor,  
–   općinski odbor Stranke.  
Općinske organizacije Stranke obavezno formiraju Kadrovsku komisiju, a po potrebi i svoje savjete, kao i druga radna tijela. Savjeti se formiraju odlukom Općinskog odbora Stranke, a komisije i druga radna tijela prema potrebi organa koji je formiraju. 
 
Član 62. 
Općinska skupština Stranke formira se na predstavničkom prin cipu. Broj predstavnika – članova Skupštine iz mjesnih ogranaka u pravilu se određuje prema broju članova Stranke u svakom pojedinom mjesnom ogranku i prema rezultatima izbora na posljednjim izborima na općinskom nivou, a odluku o tome donosi Općinski odbor  Stranke, uz saglasnost predsjednika kantonalnog, odnosno regionalnog odbora Stranke. 
 
Član 63. 
Općinska skupština Stranke:  
–   razmatra društveno-političke prilike na svom području i utvrđuje smjernice za općinski odbor Stranke,  
–   razmatra i usvaja izvještaje o radu općinske organizacije Stranke i njenih organa kao i program rada općinske organizacije,  
–   usvaja finansijski izvještaj i finansijski plan općinske organizacije Stranke, 
–   bira i razrješava predsjednika općinske organizacije Stranke, 
–   bira i razrješava izvršni odbor općinske organizacije Stranke kao i druge organe Stranke na nivou općine. 
 
Predsjednik općinske organizacije Stranke bira se između više predloženih kandidata sa liste koju je konačno utvrdio općinski odbor Stranke, na prijedlog izvršnog odbora, a uz prethodno pribavljeno mišljenje općinske kadrovske komisije i saglasnosti Kadrovske komisije Stranke. Nakon toga, Skupština općinske organizacije, na prijedlog novoizabranog  predsjednika, između većeg  broja  predloženih  kandidata  u  odnosu  na  broj  koji  se bira,  bira  jednog  ili  više potpredsjednika sa liste utvrđene od   općinskog odbora. 
….

U slučaju Visokog bit će vrlo interesantno da vidimo ko će biti kandidati za novog predsjednika, obzirom da trenutno imamo dvije SDA, jednu koja je zvanično pozicija u OV Visoko, i jednu koja je opozicija i nalazi se većinom u izvršnoj vlasti i malim dijelom u zakonodavnoj vlasti. Identična je situacija i u trenutnom sastavu Izvršnog odbora stranka koji u visočkom slučaju broji više od 15 članova i pod kontrolom je aktuelnog predsjednika.

Hipotetički novog/starog predsjednika stranke mogli bi tražiti između trenutnog predsjednika Halima Zukića, dva potpredsjednika Senada Karavdića i Mirze Omanovića, aktuelne načelnice Amre Babić koja je već imala te ambicije 2008.godine, Nermina Kadrića ili možda Mirze Ganića.

Novog predsjednika će izglasati Skupština stranke, koju čine delegati iz 26 Mjesnih odbora tako da svi potencijalni pretendenti na mjesto predsjednika prethodno moraju izlobirati prevashodno po selima jer su mnogobrojniji nego li gradski Mjesni odbori kojih je svega četiri. Puno toga će zavisiti i od lobiranja iz vrha, tačnije od zainteresovanih za mjesto predsjednika SDA BiH od kojih se za sada jedini izjasnio i potvrdio kandidaturu aktuelni zamjenik predsjednika stranke Bakir Izetbegović.

Za nešto više od dva mjeseca saznat ćemo ko će biti pobjednik u ovoj “Igri prijestolja” s tim da uvijek nakon Kongresa ukoliko Visoko pogriješi i pogrešno procijeni, postoji opcija Povjereništva.

Neka igre počnu …

Proudly powered by WordPress