Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FENA o Veleprometovim radnicima

velepromet vemaRadnici Veleprometa iz Visokog protestovali su ispred zgrade Vlade Zeničko-dobojskog kantona tražeći da im se uveže  radni staž. Oni traže ubrzanje uvezivanja radnog staža koje se navodno može izvršiti novcem od ranije prodaje objekta Vema u Visokom, a sredstva od te prodaje nalaze se na računu Porezne uprave Federacije BIH. 

Na tom računu nalazi se milion i 900 hiljada KM, a za uvezivanje staža radnicima Veleprometa neophodno je 1,7 miliona KM. 

Velepromet je u cjelini u vlasništvu države, a dijelovi imovine nalaze se pod hipotekom i radnici su od suda zahtijevali stečajni postupak. Nakon prodaje Robne kuće Vema u Visokom nadležni sud je odlučio da pravo prvenstva raspolaganja sredstvima ima Porezna uprava FBiH. 

Radnici, koji su danas došli u Zenicu, smatraju da se dio tih sredstava ipak treba iskoristiti za uvezivanje dijela  staža zaposlenika, čak solidarno traže da se odmah to uradi prema radnim kolegama koji imaju uslove za penzionisanje.

Nakon razgovora sa novim ministrom privrede Vlade ZDK-a radnici su dobili obećanje da su im u Vladu spremni pomoći u rješavanju njihovih problema i da će narednih dana biti održani sastanci sa Poreznom upravom FBiH kako bi se riješio ovaj višegodišnji problem. 

Proudly powered by WordPress