Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nedim Buza: Namjeravam se prijaviti na ovogodišnji NBA Draft

nedim buza2Jedan od najtalentiranijih bh. košarkaša i član Sparsa Nedim Buza nastupit će 11. aprila za selekciju svijeta u utakmici protiv najboljih mladih američkih igrača na “Nike Hoop Summitu” u Portlandu.

Riječ je o revijalnom susretu koji se tradicionalno organizira još od 1995. i na kojem su se predstavile kasnije velike svjetske zvijezde, poput Kevina Garneta (Garnett), Derika Rouza (Derrick Rose), Kevina Duranta, Dirka Novickog (Nowitzki), Tonija Parkera (Tony), Nikole Batuma (Nicolas), Serža Ibake (Serge).

– Velika mi je čast što sam izabran u selekciju svijeta i što ću predstavljati svoj klub i državu na ovom velikom događaju. Veoma sam uzbuđen zbog prilike koja mi se pružila – kaže za 19-godišnji Buza.

“Nike Hoop Summit” mamac je koji privlači agente i skaute iz čitavog svijeta, posebno one iz NBA klubova.

– S ekipom ću provesti sedam dana, tokom kojih ćemo trenirati dva puta dnevno i svakom će prisustvovati skauti svih timova iz najjače košarkaške lige svijeta tako da je mnogo bitno kako ću se na njima predstaviti. Ukoliko i utakmicu dobro odigram, mislim da uveliko mogu popraviti svoju poziciju za ovogodišnji NBA draft, na koji se namjeravam prijaviti – ističe krilni igrač (203 centimetra).

Nedim je lider mladog tima Sparsa, koji je uvjerljivi lider prvenstva BiH. Kolo prije kraja, Spars ima 19 pobjeda i samo dva poraza, uz koš-razliku od plus 245. No, pravi izazov za sarajevske košarkaše tek slijedi, a to je Liga 6 za prvaka BiH, u kojoj će nastupiti pet prvoplasiranih ekipa iz prvenstva te aktuelni prvak i bh. predstavnik u Jadranskoj ABA ligi Igokea iz Aleksandrovca.

– Liga za prvaka bit će neizvjesna, mislim da je Igokea favorit, ali mi se nećemo predati. Nama je ovo tek druga sezona u najjačem rangu i nemamo šta izgubiti. Učinit ćemo sve da dođemo do titule – smatra Buza.

Buza je još prošlog ljeta boravio u Sjedinjenim Američkim Državama te trenirao s više NBA klubova prije nego što je ipak povukao prijavu za draft 2014. godine (ovogodišnji draft održat će se 25. juna u Njujorku). Nastupao je za mlađe bh. selekcije, a sada je i seniorski reprezentativac BiH. Ove sezone, Nedim u dresu Sparsa bilježi prosjek od 26,1 minutu, 12,2 poena i 5,3 skoka u bh. ligi.

Buza kaže da nema posebnog košarkaškog idola. Malo slobodnog vremena koje ima, provodi uz prijatelje i “playstation”.

 

– Posebnog idola nemam, ali volim gledati igrače poput Kobija Brajanta (Kobe Bryant), Lebrona Džejmsa (LeBron James), Kevina Duranta… Kada imam slobodnog vremena, provodim ga, naravno, uz prijatelje. Opuštaju me TV i igranje videoigrica. Pored košarke, volim i fudbal, veliki sam fan Sarajeva i Real Madrida – kaže Nedim.

Avaz/Visoko.co.ba

Proudly powered by WordPress