Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Iz Civilne zaštite upozoravaju na moguće izazivanje požara

altU toku je ljetna sezona i istovremeno period učestalih  šumskih požara. Da bi ugodno proveli ove tople dane poslije napornog rada na vlastitim imanjima, vikende i godišnje odmore, koristeći blagodati prirode, imajte stalno na umu da i najmanja nepažnja može pomutiti te trenutke. Ne dozvolite da trenutak nepažnje ili nehata, a pogotovu namjere ne izazove požar, čime bi mogli ugroziti  ne samo vlastita dobra i sopstveni život, nego i materijalna dobra i živote drugih ljudi.

Razlog za pojavu neželjenih požara treba tražiti u:

  1. Nepoznavanju opasnosti koje mogu biti izazvane nepropisnim loženjem vatre na otvorenom prostoru
  2. Nepoznavanje propisanih uslova i načina obavljanja navedenih radnji, zbog neinformisanosti izvršilaca o postojanju kaznene odgovornosti za neprovođenje propisanih radnji i izazivanje požara.

Podsjećamo da su u u odredbama člana. 69 do 73 Zakona o šumama predviđene kazne od 500,00 do 3000 KM za pojedinca ako loži vatru u šumama kao i  na šumskom kao i drugom zemljištu, na udaljenosti od  150 m od šume.

Zato u ovom periodu budite maksimalno oprezni, a  sve pojave i opasnosti koje mogu ugroziti ljude i materijalna dobra, možete prijaviti na sljedeće brojeve telefona:

Operativni centar civilne zaštite 735 700

Policija                                             738 555

Vatrogasci                                       737 500

Proudly powered by WordPress