Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Općinski stanovi “zjape” prazni – boračke populacije na ulici

Kako bi se riješila pitanja stambenog zbrinjavanja porodica šehida  i poginulih boraca, ratnih vojnih invalida, dobitnika najvećih ratnih priznanja i demobilisanih boraca, vijećnica Amra Babić uputila je tri inicijative prema Skupštini ZDK i Općini Visoko.

Inicijativama se od nadležnih službi traži uvrštavanje ovih populacija na listu prioriteta za dodjelu stanova privatiziranih preduzeća.
Radi se o stanovima nad kojima vlasništvo ima općina, a koji su bili u vlasništvu privatiziranih preduzeća ili preduzeća koja su prestala sa radom. Također Babićeva, uz podršku svih boračkih udruženja iz općine Visoko, traži da se u eksproprisane nekretnine (kuće iseljene za potrebe gradnje aerodroma u Radovlju), privremeno smjeste pripadnici boračkih populacija koji nemaju riješeno stambeno pitanje.

„ Na osnovu Uredbe o utvrđivanju redoslijeda prioriteta za dodjelu stanova privatiziranih preduzeća, sačinejn je općinski pravilnik i oformljena komisija za dodjelu stanova. Na prvom je konkursu bilo pet stanova, iako i ja pouzdano znam da ih ima više, ali ni ovi stanovi nisu mogli biti dodjeljeni.  Razlog je taj što ova Uredba  nije provodiva u praksi. Na konkurs se niko nije javio, jer nema takvih slučajeva koji bi zadovoljili uslove konkursa. To nije  samo u Visokom već i u drugim općinama kantona, što je dodatni razlog za naše reagovanje. Smisao je da želimo da se   uvrste  porodice šehida i poginulih boraca, rvi, dobitnici najvećih ratnih priznanja i demobilisani borci koji još nemaju trajno  riješeno  stambeno pitanje „ – izjavila je za Radio Q Amra Babić i dodala da sve dok se to pitanje ne riješi općina će u vlasništvu imati zaključane, prazne stanove.
 

Amra Babić od nadežne općinske Službe za prostorno uređenje, imovinsko – pravne, geodetske, stambeno – komunalne poslove i zaštitu okoline, traži  da se definiše tačan spisak predmetnih stanova koji podliježu primjeni Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova. Radi se o stanovima privatiziranih preduzeća ili preduzeća koja su prestala sa radom i brisana su iz registra, a kojima trenutno upravlja općina Visoko.

 „Konačno je vrijeme da se zna i ovaj podatak kako bismo mogli poduzeti korake da se ti stanovi daju na korištenje, da ne stoje prazni, a i da oni koji iamju pravo na njih, riješe svoje stambeno pitanje“ – istakla je Babićeva.

 
U trećoj se inicijativi od načelnika općine Visoko, Muniba Alibegovića traži privremeno ustupanje eksproprisanih nekretnina na lokalitetu aerodroma u Radovlju, za privremeno zbrinjavanje lica koja nemaju trajno riješeno pitanje stambenog zbrinjavanja. To se odnosi na raseljena lica i pripadnike boračkih populacija.

 Sve su inicijative vijećnici jednoglasno prihvatili, te se od odgovornih službi traži podnošenje izvještaja, odnosno prijedloga  za provođenje ovih inicijativa.

Proudly powered by WordPress