Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Zbog velike potražnje u stalnom su porastu cijene nekretnina u Visokom – Na Lađicama uskoro bob staza


 

Tragom pisanja pojedinih medija kako Visočani preko noći postaju milioneri prodajom nekretnina, potvrdu o  visokim cijenama nekretnina u Visokom zatražili smo od Nidžare Hadžiomerović predsjednice općinske komisije za procjenu vrijednosti nekretnina. Kako je za Radio Q izjavila Hadžiomerovićeva, „cijene nekretnina zaista jesu porasle posljednjih mjeseci. Ne znam je li to zbog „piramida“, ali mislim da su to cijene koje tržište zahtjeva. U fazi smo izgradnje, imamo prostora, ljudi rade i to je to“.

 

Ulaganja stranih investitora na području Visokog uglavnom su vezana za mega projekte i višenamjenske prostore. Više stotina dunuma na području Čekrekčija prodato je malezijskom investitoru, koji će kako saznajemo, uskoro početi sa realizacijom projekta koji će sadržavati između ostalog i  golf terene.

 

Zemljište se već duže vremena otkupljuje i na Ravnama, na lokalitetu Lađice.

„Radi se o kupcu koji stalno okrupnjuje svoj prostor, kupovinom manjih privatnih parcela čija je cijena poprilično narasla nakon vijesti o otkupljivanju. To je normalno, čim se više potražuje i cijene rastu.“ – naglašava Hadžiomerovićeva.

Prema nezvaničnikm informacijama na ovom bi brdovitom terenu uskoro mogle biti postavljene bob staze i drugi sportsko – rekreacioni sadržaji.

 

Već dugo ponavljana činjenica  kako se Visoko nalazi na vrlo interesantnom geografskom lokalitetu, na raskrsnici bitnih puteva, uz novoizgrađenu dionicu autoceste, čini ovaj prostor još značajnijim za ulaganja.

„ Evo područje donjeg dijela Muhašinovića, tamo više nemate šta kupiti, sve je rasprodato uz cestovnu mrežu. Privatno zemljište oko Visokog skoro je rasprodato. Na ovom se prostoru dunum plaćao i do 50 000 KM“ – istakla je Nidžara Hadžiomerović.

 

I ostalim nekretninama, kao što su kuće i stanovi, cijene su narasle. Prema riječima predsjednice Općinske komisije za procjenu vrijednosti nekretnina, Nidžare Hadžiomerović, u Visokom trenutno nema stanova na prodaju.“ I ono što se može otkupiti, ima cijenu od 900 – 1400 KM što je opet donekle realna tržišna cijena, ako uporedimo sa ostalim cijenama. Naravno što je veća potražnja to je i cijena veća za određenu nekretninu.“

 

Da bi se područje Visokog kvalitetno gradilo, te stvorili uslovi za domaće i strane investitore, ponuđači moraju stvoriti kvalitetne uslove. Prvi je negativan primjer Industrijske zone Ozrakovići – Arnautsko polje gdje se ponešto i izgradilo posljednjih godina. Cijene zemljišta u ovoj zoni variraju od 10 000 do 50 000 KM po dunumu, u zavisnosti od mogućnosti dobivanja dozvole za gradnju, te blizine putne i kanalizacione mreže. Međutim, na ovom značajnom razvojnom lokalitetu, uskoro slijedi izmjena Urbanističkog plana općine koji će biti usaglašen sa kantonalnim planom. S obzirom na sporu administraciju i provođenje općinskih i kantonalnih odluka, investitori će još morati sačekati do konkretnih izmjena. Do tada, ulagači neka čuvaju novce i dobre ideje ili ulažu tamo gdje su  zakoni i propisi  usklađeni i idu „na ruku“ razvoju i zapošljavanju.

 

„Nažalost, znamo da je  zbog ovakvog stanja  usporena ili skoro zaustavljena izgradnja, zbog rizika ulaganja, ali trenutno nema izlaza, dok se ne donese novi Urbanistički plan ZDK“ – pojasnila je Nidžara Hadžiomerović.

Proudly powered by WordPress