Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Gimnazijalka Edina Zukić na državnom takmičenjenju iz matematike – IGM platio dnevnice visočkim takmičarima

Zukić Edina, učenica visočke Gimnazije plasirala se na državno takmičenje BiH iz matematike. Na federalnom takmičenju održanom prošlog vikenda u Sarajevu, učestvovalo je osam učenika srednjih škola iz Visokog koji su prema riječima profesora Fuada Šećerovića, ostvarili solidne rezultate, izuzev Zukićeve koja će se za još bolje rezuzultate boriti na državnom nivou.

 

Međutim, dobar plasman matematičara pomalo pada u sjenu ako se zna da se za učestvovanje nadarenih učenika na takmičenjima iz matematike i fizike, teško nalaze finansijska sredstva, pa učenici na takmičenja vrlo često idu bez obavezne nadoknade.

 

Za takmičenja na nivou  ZDK troškovi po učeniku iznose 10 KM, a za federalna takmičenja po 20 KM.

 

Kako saznajemo u visočkoj  Gimnaziji to su stalni problemi, a sredstva se naknadno obezbjeđuju od predstavnika  visočkih preduzeća koji su voljni finansirati učešće učenika na takmičenjima. Tako je za posljednje federalno takmičenje u Sarajevu, putne troškove i jedan obrok učenicima platio IGM i to naknadno, jer su sredstva učenicima podjeljena dva dana nakon takmičenja.

 

Pa i pored toga što je  10 odnosno 20 KM troškova po učeniku za takmičenja, ponekad veliki izazov profesorima i upravi visočke Gimnazije, ipak ima privrednika koji u učešću naših matematičara i fizičara, vide bolju budućnost.

 

Plasman na federalnom takmičenju naših srednjoškolaca učvrstio je poziciju Gimnazije Visoko među prvih sedam srednjih škola u FBiH, što je dodatan motiv za ostvarivanje još boljih rezultata mladih matematičara.

 

Proudly powered by WordPress