Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Turski privrednici iskazali interes za prehrambenu i tekstilnu industriju u BiH

Premijer Federacije BiH (FBiH) Nedžad Branković, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Mušić, federalni ministar trgovine Desnica Radivojević, te direktor Agencije za privatizaciju u FBiH Enes Ganić, sastali su se jučer  u Sarajevu s delegacijom turskih privrednika okupljenih u grupaciju “PER-DER“.

Grupacija okuplja 205 kompanija najrazličitijih djelatnosti, broji 25.000 uposlenih i ima godišnji prihod od 4,5 milijarde USD, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću FBiH.

Gosti su iskazali interesovanje za dugoročno ulaganje u proizvodne kapacitete za artikle koji bi bili namijenjeni zapadnoevropskom tržištu, te izgradnju robnih kuća i drugih velikih tržnih centara u BiH.
Branković je kazao kako prava tržišna utakmica u BiH tek predstoji, te dodao da najviše prostora za investiranje ima u prehrambenoj i drvnoj industriji, navodi se u saopćenju.

Posebno je naglasio da bi investiranje u prehrambenu industriju pospješilo ekonomsku održivost povratničke populacije, jer je njihova aktivnost prevashodno vezana za primarnu poljoprivrednu proizvodnju.

Branković je istakao da je prošla godina bila rekordna po obimu stranih investicija u FBiH, te dodao da je ova godina važna jer se očekuje veći interes stranih ulagača, posebno kada se ima u vidu da bi se u njoj mogao okončati proces privatizacije u FBiH.

Delegaciju turskih investitora premijer je upoznao i sa ambicioznim planovima Vlade FBiH, te ih pozvao da i drugim turskim privrednicima prenesu poruku da su dobrodošli da investiraju u BiH.

Turska delegacija, koja će u naredna tri dana u BiH obilaziti za njih zanimljive kompanije i industrijske pogone, iskazala je interes i za zajednička ulaganja u prehrambenu i tekstilnu industriju, navodi se u saopćenju.

(Biznis.ba/Onasa)

Proudly powered by WordPress