Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vahid Halilhodžić za Radio Q: Moj najveći problem je nepoznavanje vlastite ekipe

altNeponovljivi Rešad Mamela u  javljanju iz Zagreba za jutarnji programu Radija Q imao je za sagovornika Vahida Halilhodžića koji je novi trener Dinama iz Zagreba. Pred polazak za Mađarsku na utakmicu Liga Europe koja se igra sutra protiv ekipe Gyor-a Halilhodžić je ekskluzivno za slušaoce Radija Q izjavio:

-” Tek sam preuzeo ekipu Dinama, moj najveći problem u ovom trenutku je nepoznavanje vlastite ekipe i igrača sa kojim raspolažem, to je ujedno i Dinamova slabost pred ovu utakmicu. Protekla dva dana sam puno razgovarao i diskutovao sa igračima, a kada nisam bio na treningu gledao sam utakmice protivnika koji nas očekuje sutra, nadam se da ćemo ostvariti povoljan rezultat

Dinamo je trenutno u velikim problemima, suočava se sa bojkotom vlastitih navijača, Zoran Mamić je pred istražiteljima u Nyonu zbog navodnog namještanja rezultata, u hrvatskom prvenstvu Dinamo je loše otvorio sezonu. To je ambijent u kojem je BH stručnjak preuzeo klub za godišnju platu od 800.000 eura i kao prvu prepreku ima već europsku utakmicu protiv mađarskog Gyora.

Trenersku karijeru počeo je u Veležu, da bi nakon početka rata u BiH otišao u Francusku. Rat je itekako utjecao na njegov životni put i kasniju trenersku karijeru. “U 42. godini ostao sam s košuljom, hlačama i cipelama, a sve mi je bilo uništeno, zapaljeno, moja porodica i ja ostali smo bez svega, a svi su me zaboravili”, prisjetio se nekoliko godina unazad Halilhodžić u jednom intervjuu za hrvatski Nacional. Mediji su pisali i da je na početku rata bio ranjen, ali kasnije je ispričao kako je zapravo slučajno sam sebe upucao u stražnjicu. Posebno je intrigantna njegova izjava da su mu Hrvati uoči ulaska HVO-a u Mostar željeli “među prvima otkinuti glavu i nabiti na kolac”. U vrijeme dok je na čelu reprezentacije bio Ćiro Blažević, Halilhodžić je otvoreno kazao što misli o bivšem hrvatskom izborniku kojem nije zaboravio da je u vrijeme rata u BiH bio vrlo blizak s Franjom Tuđmanom i tadašnjim hrvatskim političkim vrhom: “Kako neko može biti nogometni selektor zemlje za koju je govorio da ne postoji? Svaka čast Ćiri za treće mjesto u Francuskoj, ali ne mogu mu oprostiti ono što je govorio o Bosni”.

U Francuskoj je završio trenersku školu i pronašao angažman u najvećem marokanskom klubu Raja Casablanca s kojim je osvojio prvenstvo i Afričku ligu prvaka. Marokanci su mu priredili nezaboravno slavlje, a uspjeh mu je osigurao novi posao u Lilleu koji je bio na rubu ispadanja iz druge lige. U klub je stigao 1998., a nakon dvije godine izborio je Le Championnat u kojem je već u prvoj sezoni izborio treće mjesto i Ligu prvaka. Odveo je klub do povijesnog četvrtfinala u kojem ih je izbacio Manchester United, Francuzi su mu dali nadimak “Balkanska vještica”. Klub je uoči početka nove sezone promijenio vlasnike, a oni se, unatoč dogovoru s trenerom, nisu držali obećanja da neće biti prodaje najboljih igrača. Halilhodžić je napustio klub rekavši kako je vlasnike “više zanimao profit nego nogomet”.

U zimu 2002. dobio je poziv od Rennesa kojeg je trebalo spasiti od ispadanja, a BiH stručnjak i to je uspio. Francuski mediji ubrzo su ga prozvali “goničem robova” zbog strogih uvjeta treniranja i discipline koju održava u svlačionici. Postao je jedan od najtraženijih trenera, a prvi je njegove usluge osigurao njegov bivši klub PSG. U prvoj je sezoni odveo momčad do neočekivanog uspjeha osvojivši francuski kup i drugo mjesto u prvenstvu. Sljedeće je sezone brzo ispao iz Europe, a klub je pao na 12. mjesto prvenstvene ljestvice i Halilhodžić je dobio otkaz.

Uspjeha je imao i u Turskoj na čelu Trabzonspora u sezoni 2005./2006. kada je klub vodio do četvrtog mjesta u prvenstvu i plasmana u tadašnji Kup Uefe, ali nakon jedne sezone odlazi iz Turske. Kratko je bio u AL-Ittihadu prije nego što je preuzeo mjesto selektora reprezentacije Obale Slonovače. Afrikance je vodio kroz kvalifikacije za Afrički kup nacija i Svjetsko prvenstvo u JAR-u, a u dvije godine nije doživio niti jedan poraz. Zapravo, već ga je prvi poraz koštao funkcije. U četvrtfinalu Kupa nacija poražen je od Alžira sa 3:2 u produžecima i nekoliko mjeseci uoči SP-a odlazi iz Afrike ljut na tamošnji savez što je njegova smjena izazvana političkim odlukama.

Uspjesi Halilhodžića kao igrača:

1978. europski prvak s U-21 reprezentacijom Jugoslavije
1981. osvajač kupa Jugoslavije (Velež)
1983. prvak Francuske (Nantes)
1983. i 1985. najbolji strijelac u prvenstvu Francuske (Nantes).

Kao trenera:

1997. pobjednik Lige prvaka Afrike
1998. prvak Maroka (Raja Casablanca)
2004. osvajač kupa Francuske (PSG).

Proudly powered by WordPress