Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Slobodna Bosna: Tandem Hastor – Imamović priprema odlazak u penziju

Sarajevska kompanija ASA Holding, najveći privatni poslodavac u BiH, započela je proces unutrašnjeg restrukturiranja koji uključuje primjenu široke lepeze poslovnih poteza, od poboljšanja produktivnosti i efikasnije kontrole troškova do izgradnje nove razvojne strategije. Većinski vlasnik kompanije Nijaz Hastor taj je zadatak povjerio njemačkom top menadžeru Peteru Kroyeru, koji je početkom augusta ove godine imenovan za izvršnog direktora ASA Holdinga. I dalje će na čelu kompanije biti Nihad Imamović, jedan od suvlasnika i osnivača ASA Holdinga, no većinu operativnih poslova preuzet će njemački menadžer kojem je većinski vlasnik kompanije Nijaz Hastor dao odriješene ruke u restrukturiranju kompanije.

ZADACI NJEMAČKOG MENADŽERA

Sličan proces odvija se i u samom vrhu krovne organizacije Prevent DEV sa sjedištem u Wolfsburgu, odakle je Nijaz Hastor upravljao svojim poslovnim carstvom razgranatim u desetak evropskih država. Odnedavno su taj posao počeli preuzimati njegovi sinovi Damir i Kenan, pred kojima stoji blistava mendžerska karijera. Obrazovani su na prestižnim američkim univerzitetima, govore nekoliko svjetskih jezika i, što je najvažnije, uz oca su usavršili menadžerske vještine. Tandem koji je stvorio kompaniju Prevent, Nijaz Hastor i Nihad Imamović, postupno se priprema za odlazak u penziju. Tokom proteklih dvadeset godina njemački menadžer Peter Kroyer (48) radio je u nekoliko multinacionalnih kompanija, najvećim dijelom na poslovima prodaje I upravljanja proizvodnjom. Profesionalnu karijeru započeo je u Siemensu, a punu afirmaciju stekao je na mjestu marketing menadžera Intela za Evropu. Kroyerov profesionalni background nagovještava I mogući smjer budućeg razvoja kompanije ASA Holding u BiH. To je nesumnjivo osvajanje nove proizvodnje rezervnih autodijelova te razvoj sektora bankarskih i osiguravajućih usluga. U tom smislu, Kroyeru na ruku ide razvoj događaja u Sloveniji, gdje je jedna od tri kompanije Preventa (Prevent Global) proglasila stečaj. Glavnina proizvodnje slovenačkog Prevent Globala, koji je bio specijaliziran za izradu autopresvlaka, preselit će se u BiH, u Visoko, Zenicu i, najvjerovatnije, u rodni kraj Nijaza Hastora – Goražde. Prevent Global je upošljavao 1.200 radnika a dnevna proizvodnja autopresvlaka bila je jednaka proizvodnji autopresvlaka u Preventove dvije tvornice u BiH  u Visokom i Zenici.

KOOPERACIJA S “BEKTOM PRECISA”

Za Goražde se veže još jedan poslovni aranžman za koji je Prevent iznimno zainteresiran a koji bi se realizirao u kooperaciji s goraždanskom kompanijom Bekto Precisa u vlasništvu poduzetnika Redže Bekte.

Riječ je dugoroćnom poslu izrade dijelova za automjenjač, vrijednom desetine miliona maraka, koji je kompanije Bekto Precisa osvojila na me|unarodnom tenderu raspisanom od strane njemačkog BMW-a.

Mada Preventove ostale kompanije u Evropi (Njamačka, Španija, Slovenija, Hrvatska) uglavnom posluju stabilno, sličan potres kakav je pogodio slovenački Prevent Global mogao bi pogoditi još nekoliko Preventovih tvornica u Evropi, prvenstveno onih s previsokim troškovima proizvodnje, koji su u pravilu duplo viši od troškova proizvodnje u BiH. Stoga je logično pretpostaviti da slovenački Prevent Global neće biti i posljednja Preventova kompanija koja će zbog nižih troškova biti primorana preseliti proizvodnju u BiH.

PROMJENE U ASA HOLDINGU

Osnivač i većinski vlasnik poslovnog sistema Prevent DEV Nijaz Hastor već dvadesetak godina s porodicom živi uNjemačkoj, no za godinu-dvije sve poslove u Njemačkoj namjerava prepustiti svojim sinovima Damiru i Kenanu, a on se sa suprugom namjerava trajno preseliti u Sarajevo. Hastor je u Sarajevu za 700.000 KM kupio raskošnu vilu od srodnika nekadašnjeg istaknutog socijalističkog funkcionera Branka Mikulića. Zbog ove vile Mikulić je svojevremeno bio na tapetu komunističkih pravovjernika koji su mu spočitavali manjak “komunističkog morala“.

Na drugoj strani, u ASA Holdingu odranije postoje planovi poslovnog širenja na tržište regije, što će vjerovatno biti jedan od najkrupnijih zadataka postavljenih pred novog izvršnog direktora kompanije Petera Kroyera. Odnedavno je ASA Holding proširila djelatnost i na Republiku Srpsku, no s jako malom lepezom usluga koje će nova uprava u narednom razdoblju proširiti i ojačati. Druga važna meta poslovnog širenja jeste Kosovo, čije je tržište slabo pokrivenom Volkswagenovim proizvodnim asortimanom. Za ASA Holding Kosovo je interesantno i zbog otkupa sirove kože za potrebe Preventove tvornice u Visokom Prevent Leder koja se ubraja među najveće evropske proizvođače kožnih autopresvlaka. S novim menadžerskim vodstvom ASA Holding će s većim ambicijama krenuti u razvoj finansijskog sektora. U tom smislu već su načinjeni prvi ozbiljniji koraci: ASA Holding je upravo okončala dokapitalizaciju Fima banke u kojoj je preuzela većinski vlasnički udio, pa će se uskoro pod jednim krovom naći cijela finansijska divizija ASA Holdinga – od Fima banke, do ASA Lizinga, ASA Osiguranja, ASA Renta, I drugih, u kojim je uposleno preko 500 radnika. Inače, ASA Holding ukupno upošljava 3.700 radnika, no taj bi se broj uskoro mogao znatno povećati, što će ASA Holding definitivno učvrstiti na poziciji najvećeg privatnog poslodavca u BiH.

ASA u brojkama: U Hastorovim kompanijama radi 12.000 radnika

Holding kontrolira oko 45 posto prodaje novih automobila u BiH: svaki četvrti novi atomobil u BiH nosi oznaku “Škoda“ a svaki peti oznaku VW-a. U 2009. godini ASA Holding je ostvario bruto promet od 610 miliona KM, i po tom kriteriju svrstan je na drugu poziciju, odmah iza prvoplasirane Elektroprivrede BiH čiji je godišnji bruto prihod premašio 950 miliona KM. ASA Holding je visoko rangiran i na listi najvećih bh. izvoznika s godišnjim izvozomod 278 miliona KM. Inače, sve kompanije iz poslovnog sistema Prevent DEV upošljavaju 12.000 radnika, od kojih je svaki treći uposlen u BiH.

Peter Kroyer započeo učenje petog stranog jezika!

Novi izvršni direktor ASA Holdinga Peter Kroyer (48), aktivno govori četiri strana jezika  francuski, engleski, španski i kineski i čim se preselio u Sarajevo započeo je s učenjem bosanskog jezika!
Za nepunih 20 godina radnog staža, radio je u pet evropskih država, te u Kini i Sjevernoj Americi. Magistar je poslovnog inženjeringa, s diplomom Univerziteta primijenjenih nauka u Minhenu.
Peter Kroyer je oženjen, ima dva sina koji idu u srednju školu u Njemačkoj. Prema našim informacijama, Kroyer je u ovom trenutku jedini inostrani menadžer u BiH koji je angažiran u nekoj firmi u stoprocentnom vlasništvu bh. poduzetnika. 

(Slobodna Bosna, broj 718, autor teksta, Asim Metiljević)

Proudly powered by WordPress