Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

U sedam sati počela je izborna šutnja u BiH

altIzborna šutnja u Bosni i Hercegovini počela je u subotu, 2. oktobra, u sedam sati ujutro, a trajat će sve do 19 sati, kada će biti zatvorena biračka mjesta.

Izbornim zakonom BiH u tom vremenu zabranjeno je medijsko izvještavanje o bilo kakvoj aktivnosti koja se odnosi na političku i izbornu kampanju, pa tako i objavljivanje rezultata ispitivanja javnog mnijenja u vezi sa glasanjem i izborima.

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) podsjetila je sve radio i TV-stanice na poštivanje izborne šutnje neposredno pred izbore, koji će se održati u nedjelju 3. oktobra 2010. godine.

“U vrijeme izborne šutnje jedino je dozvoljen javni poziv biračima BiH da izađu na izbore, a nije dozvoljeno vršiti bilo kakav utjecaj u vezi s izborima i glasanjem”, upozorila je na pres-konferenciji CIK-a predsjednica Irena Hadžiabdić.

Ona je potvrdila da se izborna šutnja odnosi i na nevladin sektor, ali nije mogla govoriti o eventualnim sankcijama u slučaju kršenja ove šutnje.

Četiri glasačka listića, Brčkom tri

Birači će na dan izbora na biračkom mjestu dobiti četiri glasačka listića, osim birači u Brčko Distriktu koji su se izjasnili za entitetsko državljanstvo FBiH. Oni će, naime, dobiti tri glasačka listića, s obzirom na to da tamo nema kantonalnog nivoa.

Tokom predizborne kampanje, prema riječima Hadžiabdićeve, nije bilo znatnih kršenja pravila ponašanja. CIK je primio 15 prigovora, izrekao jednu sankciju zbog sprječavanja novinara u obavljanju posla, te tri sankcije zbog plaćenog političkog oglašavanja prije zvaničnog početka izborne kampanje.

Bilo je i devet prigovora na procedure imenovanja članova biračkih odbora. Primljene su tri žalbe na odluke općinske izborne komisije, u vezi s kojima je CIK donio svoje odluke. Na ove odluke CIK-a upućena je samo jedna žalba Sudu BiH, koji je u ovom slučaju potvrdio odluku CIK-a.

Očekuju da će izbori proteći u mirnom, demokratskom i fer okruženju.

Prvi preliminarni rezultati u nedjelju u 22:45 sati

U skladu s Odlukom Centalne izborne komisije BiH, izbori će biti održani u nedjelju, 3. oktobra.

Mjesec dana prije počeo je period predizborne kampanje, u kojoj su politički subjekti imali priliku da upoznaju birače i javnost o vlastitim programima i kandidatima, a bio je to ujedno i početak monitoringa izbornog procesa.

Podsjetimo, CIKBiH je raspisao opće izbore za Predsjedništvo BiH, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske, Narodnu skupštinu RS-a i skupštine kantona u Federaciji BiH.

U nedjelju oko 21 sat CIK će održati videoprezentaciju prvih izbornih rezultata, a u 22.45 sati će na pres-konferenciji saopćiti preliminarne rezultate za Predsjedništvo BiH.

Proudly powered by WordPress