Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Komemorativni skup u povodu smrti Nihada Čengića

altKomemorativni skup u povodu smrti Nihada Čengića dugogodišnjeg prdsjednika SDP- a Visoko, održan je u velikoj sali zgrade Općine Visoko. Mnogobrojnim okupljenim Visočanima, prijateljima, poznanicima i članovima porodice obratili su se čelnici SDP-a  BiH koji su se na proigodan način prisjetili lika i djela Nihada Čengića. O Nihadu Čengiću su govorili stranački kolega i aktuelni predsjednik SDP-a Visoko Faruk Salčinović, potpredsjednik KO SDP-a ZDK, Sretko Radišić, te Generalni sekretar SDP-a BiH, Nermin Lučić.

„ Dragi druže, mi u SDP-u volimo za sebe reći da smo jedan velika porodica i po tome ja sam tebe smatrao starijim bratom. Kad god je trebalo bio si spreman dati brižni roditeljski savjet, a  opet najviše si bio drug, ma kakav drug, drugarčina, jarančina. Zato je danas, prijatelju, žalost u SDP-u i u mojoj kući, otišao je čika Nihad, naš Čenga. Uvijek spreman za druženje, razgovor, ništa ti nije bilo teško uraditi za tvoj SDP. Nenadoknadiv je i naš, a i gubitak tvoje porodice. Imali ste sreće živjeti uz čovjeka  koji se nije bojao izazova i nije išao linijom manjeg otpora. Dragi druže, možeš biti miran. Moj odgovor koji sam ti ostao dužan na tvoje posljednje pitanje je : Da, tvoja organizacija ima tvog nasljednika u Parlamentu FBiH, ispunila ti se želja, vratili smo se(…)“ – ovim se riječima prisutnima obratio Nermin Lučić Generalni sekretar SDP-a BIH.

Na komemoraciji je govorio i Jasmin Dlakić uime Lovačkog društva Srndać Visoko čiji je Čengić bio dugogodišnji aktivan član.

„Uvijek se zalagao za zakonitost naše organizacije i postavljao realne ciljeve, ali veoma visoke i kvalitetne za unapređenje lovstva. Jedan je od onih lovaca koji je gajio tradiciju visočkog lovstva, ne dozvoljavajući da s vremenom nestanu lovačka imena protkana kroz historiju lovačkog društva Visokog. Lik i djelo našeg rahmetli Nihada ne mogu i ne smiju ostati ne zapisani u 90 – godišnjoj tradiciji lovačkog društva Srndać Visoko“ – istakao je Dlakić.

Dženaza  i ukop  Nihada Čengića obavljeni su danas na Gradskom groblju u Visokom.

Proudly powered by WordPress