Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vlada dijelila poticaje, Visokom 0 KM!

altVlade Zeničko-dobojskog kantoan usvojila je, između ostalog set odluka koje je predložilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Odobren je prenos ugovora o koncesiji za crpljenje prirodne vode sa izvorišta „Riđanik“ Olovo s privrednog društva „Misir“ na privredno društvo „Ledenica“ Sarajevo iz razloga što preduzeće „Misir“ nema više finansijskih mogućnosti da investira u ovaj projekat. Šumsko-privrednom društvu Ze-do kantona odobrena su sredstva na ime subvencioniranja razlike između ugovorene i pune tržišne cijene drvnih sortimenata koej isporuči „Krivaji 1884“ i ŠIP „Stupčanici“ Olovo za mjesec juli i avgust u iznosu od 95.723 KM. Uz to, odobreno je 10.153 KM općinama Olovo i Zavidovići na ime razvoja nerazvijenih dijelova općina, po osnovu Ugovora o razgraničenju šuma i šumskog zemljišta.

Iz oblasti vodoprivrede, donesena je odluka da se odobri 30.000 KM za nabavku i isporuku materijala za izgradnju kanalizacije Balačići, MZ Željezno polje, Općina Žepče, zatim 20.000 KM za dopunu vodosnabdijevanja naselja Olovske Luke i osnovne škole u ovom naselju, u Općini Olovo, te 5.000 KM Općini Vareš za otklanjanje kvarova na vodovodu u MZ Budoželje.

Iz oblasti poljoprivrede, Vlada Ze-do kantona donijela je više odluka. Za nabavku mehanizacije za devet poljoprivrednika koji su se prijavili za ovu vrstu poticaja odobreno je 10.857 KM što je 25 odsto od ukupne cijene mehanizacije koju će nabaviti četiri poljoprivrednika iz Žepča, dva iz Zenice i po jedan iz Kaknja, Tešnja i Vareša. Na ime poticaja za proizvodnju gljiva proizvođaču „Bio-šamp“ odobreno je 13.568 KM koji proizvodi šampinjone i gljivu bukovaču. Na ime podrške za otkup mlijeka sa područja Ze-do kantona u drugom kvartalu 2010. godine odobreno je 12.225 KM Poljoprivrednoj zadruzi „Zenica“ i“ Udruženju žena Usorsko-tešanjskog kraja“, dok je prerađivačima  mlijeka (ZIM Zenica, Sarajmilk Maglaj, Sir-Dedić Breza i Zlatna kap Tešanj) odobreno 31.214 KM. Veterinarskim stanicama na području ZDK odobreno je 49.980 KM na ime isplate poticaja u finansiranju izrade mliječnih kartona za drugi kvartal 2010. godine.

Proudly powered by WordPress