Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Stanje privrede i poljoprivrede:Produciramo kadrove koji ne trebaju visočkoj privredi

altStanje i poslovanje privrede  na području općine Visoko u 2009.g. je manje u odnosu na predhodnu godinu. Ostvareni prihodi su manji, a  i procenat  zapošljavanja u 2009.g. je u blagom padu – istaknuto ej na posljednjoj sjednici OV održanoj u subotu 16.oktobra 2010.g. Uz ove informacije priloženi su i podaci o stanju poljoprivredne proizvodenje na području općine Visoko. Pomoćnica načelnika u Službi za privredu, razvoj, budžet i finansije, Edina Ferizović istakla je da je vrlo teško doći do podataka za sastavljanje ove informacije, uvažavajući sugestiju nadležne Komisije da bi ove informacije trebale biti obrađivane u prvoj polovini godine.

Vijećnici su dosta raspravljali o stanju poljoprivredne proizvodne ističući činjenicu da se  od svih općina ZDK, najviše poticaja slijeva u našu općinu.

altVijećnik Halim Dervišević ukazao je na visoku brojku nezaposlenih posebno ističući 1500 zaposlenih “na crno”

“Pretpostavlja se da na ovoj općini radi oko 1500 osoba “na crno”. Vi sami procijenite da li  je to uredu ili nije i da li ti poslodavci trebaju za ove ljude da uplate sve potrebne doprinose.”

Ističući da Informacija o stanju privrede i poljoprivrede, nedostaju mjere koje će promijeniti stanje na bolje, vijećnik Senad Karavdić je naglasio da je zabrinjavajuća činjenica stalnog povećanja broja mladih koji nakon škole nemaju posla.

alt“Znači svake godine produciramo i bez recesije i ostalih promjena, oko 500 ljudi koji završe školu i prijavljuju se na biro čekajući posao. Postoji  disbalans između stvarnih potreba i onoga što mi radimo prilikom upisa u školu. Poštujući želje roditelja da im djeca završavaju što atraktivnije škole i želje učenika, bojim se da dolazimo u situaciju da produciramo kadrove, odnosno zanimanja koja nam na općini nisu potrebna”.

Plan upisa u srednje škole definiše se na osnovu Javne rasprave u koju su uključene potrebe privrede, izjašnjavanje roditelja i ponuđeni kapaciteti obrazovnh institucija. Rezultati Javne rasprave upućuju se prema Ministarstvu obrazovanja ZDK koje daje svoje eventualne sugestije I primjedbe I objavljuje plan upisa u srednje škole.

Prijedlog kakao riješiti ovaj problem dao je dopredsjedavajući OV Nijaz Šahinović.

“Većina privrednih subjekata ne odgovara na pitanja o njihovim potrebama, pa nakon upitnika upućenog prema privrednim subjektima ispadne da nam godišnje treba oko 40 učenika. Na osnovu toga u prvi plan dolaze želje roditelja i učenika i kapaciteti škole, što u konačnici donese ovaj disbalans”.

Vijeće je prihvatilo sugestiju Komisije da se ubuduće Informacija o stanju privrede I poljoprivrederazmatra ranije, u prvom polugodištu, te da nadležna općinska služba prikupi određene podatke kako bi se uspoređivanjem i analizom  važnih parametara moglo ukazati na suštinski problem  i predložiti završni zaključak sa prijedlogom potrebnih aktivnosti. Prihvaćeni su i prijedlozi  da kantonalna inspekcija pojača kontrolu rada na crno, da se uvede regresiranje sadnog materijala, te da se cirkularnim pismom  pozovu poljoprivrednici na upis u registar.

Proudly powered by WordPress