Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Uz pomoć Vlade Kuvajta, Visoko uskoro univerzitetski grad

altVisoko bi uskoro moglo postati značajan Univerzitetski centar – zahvaljujući pomoći Vlade Kuvajta i interesu i razumijevanju općinskih vlasti u Visokom.

Informaciju o  mogućnosti gradnje i otvaranju  Univerziteta sa velikim brojem svjetovnih fakulteta – za Visoko.co.ba potvrdio je mr. Hfz Senaid Zajimović direktor Vakufske direkcije BiH koja je bila i organizator posjete visoke kuvajtske delegacije Visokom i čajengradskoj medresi.

„Osnova posjete Visokom je obilazak vakufske zemlje u okviru nekadašnjeg garnizona „Ahmet Fetahagić“ koji se nalazi u vlasništvu Medžlisa IZ Visoko sa ukupno 100 dunuma prostora. Ovdje bi se, ukoliko se nađu zajednički interes,i uskoro mogla početi garditi zgrada uprave  Islamskog univerziteta, a u okolici Visokog i ostali neophodni dijelovi ove visokoškolske ustanove.“ – istakao je hfz Zajimović i dodao da se radi o isključivo svjetovnim fakultetima koji će biti zastupljeni na ovom prostoru, bez ijednog smjera Islamskih nauka. Kao ilustraciju hfz. Zajimović navodi Malezijski univerzitet koji ima takve karakteristike.

altVisoku delegaciju  kuvajtske Vlade i njihovih biznismena  predvodi dopredsjednik kuvajtske Vlade Rašid El-hamad koji je i ministar pravde i ministar vakufa i islamskih pitanja. U pratnji ove delegacije i predstavnika Vakufske direkcije bio je i reis-ul-ulema IZ u BIH Mustafa ef Cerić koji je tokom svog obraćanja u amfiteatru medrese izrazio svoje zadovoljstvo što će Kuvajt pomagati izgradnju sportske dvorane u Čajengradu i izgradnju Islamskog univerziteta u Visokom.

Ocjenjujući posjetu visoke kuvajtske Vlade Visokom i Medresi Osman ef Redžović, historijskom po svom značaju hfz. Zajimović ističe da će ovu blagonaklonost i mogući početak uspješne saradnje Visočani znati cijeniti.

Posjeta Medresi je u okviru projekta izgradnje sportske dvorane u njihovom kompleksu za šta je u mjesecu ramazanu priložen projekat kuvajtskom ministarstvu vakifa i odakle se očekuje konkretna podrška.

Zainteresovanost mogućim ulaganjima u Univerzitet u Visokom, nije krio načelnik općine Visoko Munib Alibegović koji je u izjavi za Visoko.co.ba potvrdio razgovore koji su vođeni o ovoj temi i realne mogućnosti. Prema njegovim riječima, zadovoljan je što je Visoko dobilo ovu šansu koju će sigurno iskoristiti, ali je i sretan što se radi o projektu svjetovnih fakulteta i izgradnji univerzitetskog grada od kojeg bi i Visoko, naše generacije mladih, ali i IZ imali višestruke koristi.

Proudly powered by WordPress