Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Sve više zainteresovanih za pomoć JU za predškolski odgoj i obrazovanje Visoko

altOmladinsko udruženje Bedem iz Donjeg Moštra danas je zaposlene u JU za predškolski odgoj i obrazovanje obradovalo sa još jednim poklonom. Radi se o printeru koji je odmah instaliran i pomoći će administrativnom osoblju u njihovim svakodnevnim obavezama.

Njihov poklon obdaništu odgovor je na naše nedavno pisanje o lošim uslovima u kojima djeca borave u zgradi i dvorištu ove predškolske ustanove. U tadašnjem susretu v.d direktora Suada Mlačo je otvorila vrata ove ustanove za javnost i pokazala u kakvim uslovima boravi više od 110 djece. Nakon objavljenih fotografija i razgovora, pristigle su brojne reakcije, uglavnom pozitivne koje najavljuju i moguće pokretanje velikog projekta pomoći visočkom obdaništu. Kako ističe Harisa Mehmedagić volonter PR JU za predškolski odgoj i obrazovanje Viosko, najviše nedostaju krevetići za najmlađe koji borave u ovoj ustanovi, te veći dio kupaonog namještaj. Poražavajuća je i činjenica da djeca u ovoj ustanovi svakodnevno koriste hladnu vodu, jer nedavnom rekonstrukcijom  sistema grijanja nije predviđeno uvođenje tople vode.

alt„Želimo se zahvaliti ljudima koji imaju sluha za probleme naše djece u ustanovi, koji pomažu i bude nadu da će se nešto zaista i promijeniti. Najviše pomoći do sada imamo od OU Bedem koje nam je poklonilo printer i prije nekoliko dana i dva računara za djecu u vrtičkoj grupi – produženi boravak za šta su od djece dobili i zahvalnicu.“ – ističe PR Harisa Mehmedagić.

Muhame Bilčević predsjednik Vijeća učenika Medrese Osna ef Redžović iz Čajengrada, danas je također posjetio prostorije zgrade visočkog obdaništa i uvjerio se u istinitost naših nedavno objavljenih fotografija. Kaže da je bio upravo ponukan onim što je vidio i da želi uime učenika ove obrazovne ustanove pomoći na neki način.

alt„Mi smo saznali da se rad u ovoj ustanovi odvija u jako teškim uslovima tako da smo odlučili da pomognemo ovoj ustanovi. Mi radimo i an unapređenju odnosa između srednjih škola na području općine Visokopa planiramo da uključimo sve tri škole koje bi mogle pomoći da ova ustanova ima bolje i kvalitetnije uslove za rad.“ – ističe Bilčević.

altČini se da će priča o visočkom obdaništu ipak imati lijep epilog, bar sudeći prema dosadašnjim aktivnostima i stvarnoj pomoći koja se upućuje. Do kraja godine trebao bi biti usvojen i budžet za narednu 2011.g. Nadamo se da će biti dodatnih sredstava i za ovu ustanovu, iako se treba istači da bez dosadašnje subvencije iz općine od oko 160 000 KM na godišnjem nivou ne bio bio moguć rad i opstanak ove ustanove.

alt

Proudly powered by WordPress