Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Monstrum iz Hlapčevića zbog hronične paranoidne šizofrenije nije sposoban da prati sudski proces

altU Kantonalnom sudu Zenica jučer je nastavljen proces radi utvrđivanja uračunljivosti 40-godišnjeg Nedima Fejzića iz Hlapčevića kod Visokog koji se tereti za trostruko ubistvo i sedam ubistava u pokušaju.

Moguće ponavljanje

Fejzić je 14. maja u visočkom selu Hlapčevići na okrutan način ubio tri, a ranio sedam osoba, od čega četvero djece.

Sudsko vijeće kojim je predsjedavao sudija Enes Malićbegović jučer je saslušalo članice tima KCUS-a Almu Bravo-Mehmedbašić, vještakinju neuropsihijatricu, te Elvedinu Dervović, kliničkog psihologa, a koje su činile tim Klinike za psihijatrijske bolesti KCUS-a, formiranog na zahtjev zeničkog Kantonalnog tužilaštva.

– Stručni tim je utvrdio da optuženi Fejzić boluje od hronične paranoidne šizofrenije, da je bio neuračunljiv prije, u toku i nakon izvršenja krivičnog djela, te da nije sposoban da učestvuje u sudskom procesu. Zbog opasnosti da bi mogao ponovo učiniti slično ili teže krivično djelo, stručni tim ljekara smatra da je Fejzića potrebno liječiti u odgovarajućoj ustanovi zatvorenog tipa – kazala je Bravo-Mehmedbašić.

Nesporni dokazi

Sudija Malićbegović sljedeće ročište je zakazao za 24.novembar.

– Planiramo tada saslušati vještake sudske medicine Sabihu Silajdžić-Brkić i Hamzu Žuju, koji će govoriti o povredama koje je nanio Fejzić. U narednim ročištima trebali bi biti prezentirani biološki i drugi tragovi. Prvobitno je planirano saslušanje 19 svjedoka, ali ćemo zbog dosadašnjeg toka i nespornih dokaza možda saslušati samo oštećene, jer je izlišno saslušanje svih svjedoka pod ovakvim okolnostima – kazao je sudija Malićbegović.

Ovaj specifičan sudski proces ne podrazumijeva utvrđivanje krivične odgovornosti niti izricanje te vrste sankcija, nego utvrđivanje posebnih zaštitnih mjera.

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress