Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Za visoko.co.ba piše Gordan Koso: “Svlačionica”

Magične stvari u životu se dešavaju, niste u stanju da ih objasnite samom sebi a kamoli nekome drugom. Vračaju vam  slike iz prošlosti i pitate se što je to toliko važno u vašem životu da se  tako često sjećate baš tih običnih stvari,trenutaka… Priča je iz vremena u kojem je skoro svako od nas učestvovao,priča je ljudska, sportska i dešava se svima koji imaju makar ¨pet grama¨ sportskog talenta i taj talent dugogodišnjim treniranjem pokušavaju oplemeniti.

altSve počinje završava  u jednom prostoru, prostoru koji je na prvi pogled toliko sporedan u sportu, da neki  počnu i završe sportsku karijeru, a da  nisu ni svjesni da su se uopće  tu nalazili. Priznati će mnogi posjetioci, da gledajući utakmicu ili trening, nikada  nisu uhvatili sebe u razmišljanju  što se sve u tom prostoru dešava i kako izgleda.

Taj prostor je njeno veličanstvo ¨SVLAČIONICA¨.

Kolika količina samo tuge i radosti ima u tom prostoru a da ne govorimo  o malim i velikim tajnama uspjeha i poraza i drugih ¨popratnih pojava¨. Strateški nadahnuti treneri, frapirani početnici, iskusni borci  i ¨glavati¨ članovi uprave taj prostor doživljavaju na različite načine, uglavnom  zavisno od količine sportskog uspjeha ili neuspjeha.

Vremenom postanete samo inventurni broj, osjećate se sastavnim djelom tog prostora i on postane sastavni dio vašeg života, htjeli vi to ili ne. I ne bunite se previše što je to tako. Ne smeta vam stalno vlažno tlo pod nogama, klimave klupe, zahrđale vješalice, neispravni tuševi, sumnjivi peškiri , a da ne spominjemo široku lepezu ¨miomirisa¨. Ali sve je to bolje i ljepše nego u protivničkim svlačionicama. Taj  prostor kada gostujete jeste nekako nov, sređen, našminkan i napucan ali nema ¨dušu¨ i tu je uvijek ¨¨hladno¨¨

I na kraju ste sigurni,  da bi vam se desila velika praznina u životu, da svega ovoga nije bilo, jer svi oni koji su sa vama bili, u to vrijeme i  na  tom mijestu  i danas vam izgledaju bez obzira na godine koje su prošle, isto onako kako ste ih upoznali prvi put u tom užasno lijepom prostoru u ¨SVLAČIONICI¨

Proudly powered by WordPress