Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Sistematsko zatupljivanje bosanske djece kroz osnovno obrazovanje

altPrije 7-8 godina počela je reforma školstva. Uvedeno je devetogodišnje osnovno obrazovanje. Zagovornici i inicijatori reforme nisu dobro prepisali planove i programe, prosvjetni radnici nisu bili pripremnjeni za to. Održavali su im seminare na kojima predavači nisu znali uputiti i dati instrukcije za rad. Sve je išlo kako ne treba i učitelji su se snalazili kako su znali. Za nove programe izdati su im novi udžbenici. Njih je mogao napisati čak i onaj ko nikad nije ušao s dnevnikom u razred. Pojedini autori su se takmičili u broju udžbenika i radnih sveski, pa su tako u školske torbe spremili i po 4 ili 5 knjiga za jedan predmet ( ovdje se radi o novcu, svaki udžbenik je oko 10 KM, a radna sveska 7, 8 ili 9 KM ). O greškama u udžbenicima, neprilagođenim tekstovima, lekcijama ili rečenicama je već pisano mnogo, ali rijetki su se bavili dugoročnom analizom i posljedicama.

U prvoj trijadi djecu ne ocjenjuju što za posljedicu ima nezainteresovanost, ne razvijaju se radne navike, djeca se, bez obzira na usvojenost gradiva, prevode u sljedeći razred, (niko ne pada, prolaznost je 100%, roditelji se ne brinu, do trećeg razreda nema povratne informacije u obliku ocjene) pa je sve više učenika koji u 5. i 6. razredu ne znaju štampana slova. Opterećeni su nastavnim gradivom, brojem časova, u prvom razredu imaju dva puta po četiri časa, a u četvrtom i petom razredu po pet časova, jednom sedmičmo i po šest. Torbe su preteške i već se javljaju deformacije kičme u učenika nižih razreda.

Danas djeca u školi uče sve osim svoje istorije!? Bosanci su se borili u svim ratovima pod zastavama raznih država. Vijekovima su se nad njima vršili genocidi, raseljavani su ali su opstali. Kako nisu nas mogli uništiti ratovima, da li je sve ovo sada dugoročno uništavanje naše djece??? Planirano i sistematsko zatupljivanje. Dovoljno je samo provjeriti kako sve funkcioniše u školama u Republici Srpskoj odnosno u školama sa Hrvatskim nastavnim programom kroz osnovno obrazovanje. Ako se ovo istorijsko zatupljivanje nastavi uz iskrivljene kičme bosanske djece zbog teških školskih torbi sa beznačajnim udžbenicima u budućnosti ta djeca neće biti sposobna da brane čast bosansku niti će znati šta da brane.

Prošli rat je planiran 50 godina, da li se i za sljedeći već priprema teren kroz zatupljivanje bosanske/bošnjačke djece kroz osnovno obrazovanje???

http://www.youtube.com/watch?v=OOrHWGXTbEA
Proudly powered by WordPress