Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nakon industrijskog, u Visokom završen i gradski most na rijeci Fojnici

altOkončan je projekat izgradnje mosta na rijeci Fojnici u naselju Prijeko, kao jedan od najznačajnijih projekata koji je realizovala općina Visoko u posljednje dvije godine. U izgradnju mosta uloženo je nešto više od milion KM sredstava kapitalnih ulaganja Općine Visoko,Vlade ZDK i sredstava GSM licence Federalnog ministarstva prometa i komunikacija. Izvođač radova je preduzeće ŽGP. Pored izgradnje mosta asfaltirana je i ulica Moštrina u kojoj su postavljene sve instalacije i vodovodna i kanalizaciona mreža. Širina mosta je oko 9 metara, od čega su dvije pješačke staze široke oko 1,5 metara i sabraćajnica oko 6 metara – izjavio je za Visoko.co.ba Emir Fejzović savjetnik i šef kabineta načelnika Općine Visoko.

„Ovim projektom mi smo riješili dugogodišnji problem u naselju Prijeko i poboljšali komunikaciju ovog naselja sa ostatkom grada i izlazom na regionalnu cestu Visoko – Kiseljak odnosno Visoko – Kakanj. Izgradnja mosta je početak rješavanja gradske zaobilaznice koja je projektovana osamdesetih godina prošlog stoljeća, ali se do sada nije ozbiljnije ušlo u njenu realizaciju. Otvara se mogućnost izmještanja teškog saobraćaja iz ulice Čaršijska i da je postepeno pretvaramo u pješačku zonu, ali i da definišemo nastavak saobraćajnice koji će ići prema izlazu iz grada.“ – ističe Fejzović.

Most u Prijekom je gradski most sa svim arhitektonskim obilježjima i po njima se razlikuje od industrijskog mosta na rijeci Bosni koji je prošle godine završen i spaja industrijsku zonu u Ozrakovićima sa regionalnom cestom Visoko – Kakanj.

Probna ispitivanja tehničke ispravnosti mosta u Prijekom radila je tuzlanska firma koja koristi najsavremenije uređaje u ovoj oblasti, a ispitivanja su pokazala tehničku ispravnost, dok će tehnički prijem mosta biti obavljen u narednih nekoliko mjeseci. Uz to slijedi i  horizontalna i vertikalna signalizacija te javna rasvjeta na mostu i ulici Moštrina.

„ Sva sredstva koja su budžetom planirana od 2008.-2010.g za ovaj projekat su i realizovana uključujući i sredstva s nivoa Vlade ZDK,a  uskoro će biti operativna i sredstva od GSM licence iz Fedralnog ministarstva prometa i komunikacija. Osim ovoga, Općina Visoko je usvajanjem posebne metodologije  izrade programa kapitalnih ulaganja za naredne godine, dobila sredstva od GAP-a – program upravne odgovornosti, u iznosu od 125 000 KM koja su utrošena za eksproprijacije tokom izgradnje ovog mosta, te doradu projektne dokumentacije zbog rješavanja silaza prema Zanatskom centru. Ovim dodatnim troškovima, vrijednost mosta porasla je na iznos od 1,2 miliona KM“ – pojasnio je za Visoko.co.ba Emir Fejzović.

Proudly powered by WordPress