Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Za visoko.co.ba piše Goran Čakić: Otkriveno porijeklo nađenog nišana

altPrije kraćeg vremena objavljen je tekst o nišanu šehida Mulage Alibegova koji je nađen na mjesti koje nikako ne odgovara nikakvom nadgrobnom spomeniku, a kamo li šehidskom. Ne ulazeći u okolnosti zašto je došlo do toga, trudio sam se da bar pokušam naći koji je to junak položio svoje kosti i gdje, u borbi sa neprijateljom koji je ugrozio slobodu naroda kojem je pripadao Mulaga.

Kako to obično biva, kad se dođe do podataka, sve izgleda  jednostavno, ali za svako iznalaženje treba dosta truda i vremena. Mulaga  Alibegov  pogibe preko puta kućnog praga u bašći  kuće Muidagića  1878. avgusta 17. i tu bi ukopan po tadanjem običaju i nišani mu bijahu postavljeni.

Do unazad 40 godina napravi se kuća, a nišani biše predati porodici koja dobi prezime po Mulagi, Mulagićima iz ulice Hazima Dedića. Nišani su bili očišćeni i čuvani kao svetinja do opravke magaze prije koju godinu. Radnici koji su radili na čićenju su odvukli na deponiju šut, a s njim i nišane.

Zahvaljujući  ljudima koji poštuju svako vrijeme i njegove junake  nišani su nađeni i deponovani u Zavičajnom muzeju.

Porodica je tugovala zbog nestanka nišana i bila je izuzetno iznenađena kad im je rečeno da su nišani pronađeni. U svakom slučaju nišani moraju biti postavljeni u dio šehitluka groblja u Visokom.

Proudly powered by WordPress