Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Povećanje cijena na “djeliću” koji autoput zovu: Putarina od aprila skoro pet maraka!?

altVozači putničkih vozila već u aprilu mogli bi plaćati putarinu za vožnju djelićem autoputa između Sarajeva i Kaknja skoro pet maraka, što je više nego duplo povećanje cijene, s obzirom na to da ona trenutno iznosi dvije KM.

Naime, uskoro bi trebao profunkcionirati takozvani zatvoreni sistem naplate. Naplatne kućice već su izgrađene na izlazima, odnosno ulazima na autoput u Podlugovima, Visokom i Kaknju, a raspisan je tender za nabavku opreme.

Očekuje se da ovih dana tender bude okončan i da kompanija koja bude izabrana počne postavljati opremu, za što je potrebno oko dva mjeseca, pa je predviđeno da sve profunkcionira u aprilu. 

Ovaj sistem podrazumijeva da vozač prilikom ulaska na autoput na automatu uzima karticu na kojoj piše kada je i gdje ušao, dok bi cestarinu plaćao blagajniku na izlazu s autoputa.

Prema studiji izvodljivosti, cijena će, nakon uspostave ovog sistema, iznositi 11 feninga po kilometru za putničke automobile, i to bez PDV-a, ali konačan iznos mora utvrditi Vlada FBiH.

Za drugu kategoriju vozila, gdje spadaju kombiji, cijena bi se množila s dva, za treću s tri, a za četvrtu kategoriju s četiri. Tako bi kamioni s prikolicama plaćali 44 feninga po kilometru. Dužina izgrađenog autoputa je 37 kilometara.

Cijene za putnička vozila u KM (bez PDV-a)

Sarajevo – Podlugovi 1,30
Sarajevo – Visoko 2,20
Sarajevo – Kakanj 4,10
Podlugovi – Kakanj 2,70
Podlugovi – Visoko 0,90
Visoko – Kakanj 1,90

(Avaz.ba)

Proudly powered by WordPress