Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Od 07. februara neki lijekovi besplatni ili uz participaciju

altOd ponedjeljka 07. februara 2011.g. građani ZDK imat će priliku neke lijekove koje su do sada plaćali, dobiti besplatno ili uz participaciju. To je rezultat  Odluke Vlade ZDK o utvrđivanju cijena lijekova s esencijalne liste koja je proširena sa 16 posto širim asortimanom lijekova u odnosu na dosadašnju. Među novim lijekovima nalaze se lijekovi za bolesti respiratornog sistema, malignih oboljenja, antibiotici i još neke vrste lijekova.

Potvrdu i informaciju više zatražili smo u visočkom Domu zdravlja sa Poliklinikom te smo dobili obećanje da će informacije za javnost biti dostupne sutra (04. februara. 2011.g.).

Prema informaciji iz kantonalne Vlade na „A“ listi su lijekovi koji idu stoprocentno na teret Zavoda zdravstvenog osiguranja, a na „B“ oni kod kojih pacijenti plaćaju participaciju.

Utvrđivanjem ovih lista, kao privremenih, do provođenja postupka tendera prema Zakonu o javnim nabavkama, prevazilaze se teškoće nastale u snabdijevanju stanovništva esencijalnim lijekovima.

Da bi građanima koji se liječe u zdravstvenim ustanovama na području ZDK-a bio olakšan izbor lijekova, u svim ambulantama i apotekama trebale bi biti istaknute  dvije spomenute liste.

Proudly powered by WordPress