Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Prim.dr. Harun Drljević, predsjednik ljekarske komore ZDK: Reakcija na akciju CCI “Ne uzimam mito”

altCCI sam doživljavao kao instituciju koja snažno upozorava na anomalije u bh.društvu kojih, na žalost, imamo i previše. Ovo ne govorim kurtoazno, već ozbiljno, a borbu protiv korupcije kao sistemske bolesti cijelog bh.društva, doživljavam kao prijeku potrebu…

Ipak, moram reagirati na posljednji trapav, nesmotren i nesretan potez CCI, koji predviđa da ljekari nose bedževe sa natpisom „Ne uzimam mito“. Zašto su izabrani samo ljekari, ostaje nejasno. Slično, kao što su 1940. godine samo Jevreji u nacističkoj Njemačkoj nosili žutu traku oko ruke, tako sada CCI stigmatizira subpopulaciju ljekara kao najveće korupciono zlo u BiH. Ponižavajuće!

Bijeli mantil koji simbolizira liječnički esnaf, nije niti smije biti propagandni pano za akcije CCI. CCI mora iznaći druge, originalnije metode kojima će se obračunavati sa korupcijom kao sistematskom bolešću društva, a ne koristiti metode koje vrijeđaju profesionalni i ljudski dignitet doktora medicine i stomatologije.

Autoritetom predsjednika Ljekarske komore, kojeg na to mjesto nije birala politika nego esnaf, tražim od svih kolega koji pripadaju Ljekarskoj komori Ze-do kantona, da ni pod koju cijenu na svoje bijele mantile ne stavljaju bilo kakve bedževe koji kompromituju liječničku profesiju i odbace ovu nezrelu ideju CCI. Pozivam i sve druge Komore sa teritorije BiH da svom članstvu preporuče isto.

 

Predsjednik Ljekarske Komore ZDK:

Prim.dr Harun Drljević

Proudly powered by WordPress