Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Neobjašnjiva i nedopustiva infantilnost visočkog SDP-a, Visoko nije dobilo niti jedno SDP ministarsko mjesto!

Nažalost, naša najgora predviđanja su se obistinila: visočki SDP ostao je bez ministarske pozicije u izvršnoj vlasti ZDK! Ali nije toliko strašno što je OO SDP-a ostao bez ministarske pozicije, jer ih je bilo samo četiri na 12 općina ZDK, ali je poražavajuće da visočki SDP čak nije ni poslao imena svojih kandidata!? Ustvari, jeste SDP poslao neki širi spisak pred izbore, ali to je neozbiljno ako znamo da nakon izbora i najboljeg rezultata u zadnjih 10 godina Visoko ipak neće imati SDP ministarsku poziciju. Iskreno, očekivali smo Lejlu Spaho na mjestu ministrice za promet i komunikacije. Međutim, kako da se ime Lejle Spaho i uzme u razmatranje ako OO SDP-a nije našao za shodno da je uopće i delegira kao potencijalnog kandidata!? Odnosno, kako da se bilo ko delegira kada Dalibor Tomičić, predsjedavajući OV Visoko iz reda SDP-a,  pored svih napora nije uspio uvezati Predsjedništvo, koje broji 13 članova, da se uopće i sastane, a kamoli da se udostoji i pošalje imena svojih kandidata za ministarske pozicije koje su pripale KO SDP-a ZDK.

Ovakav politički diletantizam je nedopustiv, a ovaj gest je apsolutno nepoštivanje svih onih koji su glasali za SDP u Visokom. Za sve to vrijeme ozbiljnije političke figure i razni lobisti unutar SDP-a ZDK isposlovali su da Zenica, Kakanj, Maglaj i Žepče dobiju ministarske pozicije sa kojih je puno lakše djelovati u interesu grada iz kojeg dolaze. A mi ćemo morati čekati neko drugo vrijeme i neke druge okolnosti kako bi i Visoko dobilo određene političke autoritete koji će biti dovoljno jaki da nas ozbiljno predstavljaju izvan granica općine Visoko. Evo kako je SDP ZDK rasporedio svoja četiri ministarska mjesta, tačnije radi se još uvijek o prijedlozima:

•     Ministrastvo zdravstva: mr. sci. Senka Balorda iz Kaknja, rođena 1954. godine

•     Ministrastvo unutrašnjih poslova: Mehmed Bradarić iz Maglaja po zaminanju profesor, rođen 1956. godine

•     Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglica: Mirko Trifunović profesor iz Žepča, rođen 1955. godine

•     Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštite okoline: mr. maš. Raif Seferović iz Zenice, rođen 1954. godine

Proudly powered by WordPress