Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Članovi Udruženja komunalne privrede FBiH održali sastanak u Visokom

„Mali veliki stroj“ predstavljen je danas brojnim prisutnim na prezentaciji građevinskih mašina bosanskohercegovačke firme “VEPER”  iz Malog Stoca. Ovaj je mali bager izuzetno koristan za obavljanje komunalnih djelatnosti, a prezentacija njegovog rada i mogućnosti ove male – velike mašine bila je uvod u  redovan mjesečni sastanak  članova Udruženja komunalne privrede FBiH, koji je danas održan u Motelu “Piramida Sunca” u Visokom. Domaćin za brojnu delegaciju Udruženja  komunalne privrede bilo je JKP “Gradska groblja” Visoko.

Ovo udruženje broji 90 članica komunalnih preduzeća, i svakog se mjeseca, u različitim kantonima Federacije, održavaju redovni sastanci  na kojim se pokušavaju razmijeniti mišljenja i informacije o tekućoj komunalnoj djelatnosti.

„ Situacija je različita od kantona do kantona, negdje je to jako loše, a negdje je povoljno. Generalno, svima su problem cijene komulanih usluga koje nisu ekonomske i onakve kakve bi trebale biti. Odnos osnivača komunalnih preduzeća, općina ili kantona morao bi se podići na jedan nivo kako bi se zaista zadovoljila i javna uloga tih preduzeća u kontekstu bolje i efikasnije komunalne usluge. Treba omogućiti i samoodrživost tih komunalnih preduzeća. Zajedničko nam je i slaba naplativost komunalnih usluga, a rezultat toga je i veliki broj predmeta na sudovima.“ – istakao je direktor preduzeća “RAD” Sarajevo Selim Babić, predsjednik Udruženja komunalne privrede FBiH.

Dotakao se i problematike  privatizacije komunalnih preduzeća, među kojima ima i dosta loših poteza tokom samog procesa privatizacije. Predsjednik Udruženja je, također, naglasio i da se jednim lošim potezom jedna urbana sredina može dovesti u jako nepovoljnu situaciju za građane.

„U privatizaciji komunalnih preduzeća ne treba srljati i tražiti brze odluke. Dobar primjer nam mogu biti neke zemlje u okruženju gdje je taj javni segment zaštićen. Tamo se tačno zna dokle je javni interes, odnosno državno, a  gdje počinje privatni biznis i privatna inicijativa.“ – ističe Babić.

Prije sastanka članova Udruženja, održana je i kratka prezentacija malog bagera domaćeg preduzeća “VEPER” iz Malog Stoca.

„Drago mi je da vam možemo pokazati šta to mi radimo u Hercegovini u Malom Stocu. Trenutno smo jedini na Balkanu u proizvodnji malih bagera koji su se nekada proizvodili u Sloveniji, a mi smo uzeli licencu za dijelove od metala i željeza.“ – pojasnio je prisutnima Šaran Halil, direktor preduzeća Veper.

Prikazana su dva tipa bagera, a njihove mogućnosti  oduševile su brojne prisutne posjetioce na parking prostoru JKP “Gradska groblja” u Visokom.

{joomplucat:40 limit=30|columns=3}

Proudly powered by WordPress