Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Politički potres u Vladi FBiH zbog nadzornih odbora

Federalna vlada je u velikoj krizi. Ono čega su se mnogi pribojavali, dogodilo se i prije nego što je bilo ko očekivao. Uzrok svađe među koalicionim partnerima je borba za mjesta u rukovodećim tijelima javnih preduzeća, koja donose novac.

Elektroprivreda BiH, Elektroprivreda HZHB i Aluminij Mostar – godišnji promet viši od 2 milijarde maraka. Milioni BH Telecoma i HT Eroneta. Više od 100 miliona maraka godišnje namjenske industrije. Energoinvest, Hidrogradnja, KTK Visoko, Željezara Zenica, BH Gas, rudnici. Manjinski udio Vlade Federacije u Bosnalijeku, Energopetrolu, Arcelor Mittalu. Ovo je samo dio resursa oko kojih se vodi stranačka bitka. Ko će biti u upravljačkim strukturama ovih javnih preduzeća, regulisano je Uredbom, prema kojoj resorni ministar ima glavnu riječ u izboru kandidate za nadzorne odbore preduzeća.

Čitav problem je što neke strane kolacije žele da se ova uredba promijeni. U DF-u tvrde da HDZ BiH, uz podršku SDA, na taj način namjerava resornim ministarstvima oduzeti mogućnost imenovanja u javnim preduzećima i to prebaciti direktno u ruke Vlade Federacije, a s ciljem da ovlada u potpunosti Elektroprivredom HZHB, Aluminijem i HT Eronetom. DF dalje tvrdi da bi takva izmjena Uredbe značila kršenje Zakona o privrednim društvima.

“Službeno su vlasnici tih preduzeća resorna ministarstva. Vlada nije vlasnik ni u jednom slučaju, osim Željezare Zenica, sve ostalo je u vlasništvu ministarstava. Oni pokušavaju tu činjenicu promijeniti uredbom Vlade. To je smiješno i potpuno protuzakonito”, kaže Reuf Bajrović, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH.

U HDZ-u smatraju da upravo trenutno stanje, prema kojem jedan ministar odlučuje o čelnim ljudima javnih preduzeća, dovodi do zapošljavanja podobnih.

“Do sad je bilo netransparentnosti, političkog postavljanja, čak i nepotizma – jer jedna osoba odlučuje o toliko preduzeća. Zamislite da jedan ministar iz svog resora može postaviti samovoljno sve osobe u ta preduzeća – to može dovesti do zloupotreba”, ističe Marinko Čavara, potpredsjednik HDZ-a BiH.

Iz SDA u saopćenju za javnost tvrde da preduzeća u vlasništvu Federacije, ipak, neće biti stranački plijen. Dalje navode da DF ne može SDA-u dijeliti lekciju o izboru kadrova i poštivanju zakona. U tom smislu daju punu podršku premijeru Fadilu Novaliću u svim daljim koracima, a sam premijer o čitavom slučaju ne govori mnogo.

Stvar je došla do toga da od sudbine sporne Uredbe zavisi i sudbina Vlade. Nezvanično, iz HDZ-a BiH su najavili da će, ukoliko Vlada ne usvoji izmjene sporne Uredbe, bojkotovati njen rad. S druge strane, iz DF-a najavljuju podnošenje krivičnih prijava, ukoliko postojeća Uredba ne ostane na snazi.

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress