Jako jednostavna, mirisna i fina!
Ukusom podsjeća na krempitu…
Sastojci
– 500 gr kora
za prvi fil:
-3 veća jaja
-3 kašike sećera
-1 šolja (2 dl) ulja
-pola šolje pšeničnog griza
-1 šolja jogurta
-1 kesica praška za pecivo
za drugi fil:
-1 l mlijeka
-9 kašika sećera
-3 pudinga od vanilije
Priprema
Skuhati puding u mlijeku i ostaviti da se malo prohladi (ne sasvim) uz povremeno miješanje kako se ne bi stvorila korica.
Umutiti bjelanca sa sećerom, dodati žumanca, ulje, griz, prašak za pecivo i jogurt.
Prebrojati koliko imate kora i podijeliti ih na četiri djela, tako da dobijemo četiri štrudle.
Slagati kore – na prve tri staviti po tri, četiri kašike prvog fila, a na četvrtu koru staviti topao puding i urolati. Tako uraditi i sa preostalim korama.
Štrudle premazati ostatkom fila ili sa malo ulja i staviti u rernu da se ispeku, manje od 15 minuta na 180 stepeni.
Sačekati da se prohladi, pa isjeći i posuti sećerom u prahu.
Posluživanje
Štrudla je prelijepa kada je topla, još ljepša kada se dobro ohladi jer ukus podsjeća na krempitu. Brzo se priprema i može doći u obzir i puding od čokolade ili nekog drugog ukusa, na primjer karamel.