Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

VGT Osiguranje: Fokus u ovoj godini na kvaliteti

Prema zvaničnim finansijskim pokazateljima, VGT osiguranje je u 2010. godini ostvarilo rast premije od 13 posto u odnosu na 2009, što je više od planiranog.
Izvršna direktorica Sektora finansija Alma Smailagić objasnila je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu da je VGT osiguranje, pored rasta premije, koja je iznosila 26.175.925 KM te ostvarene očekivane bruto dobiti od 580.107 KM, ujedno povećalo i tržišni udjel na području BiH, na 5,34 posto. 

“Raduje nas što smo ovim finansijskim pokazateljima dokazali da je VGT osiguranje partner od povjerenja, koji doprinosi razvoju pozitivnog poslovnog okruženja u našoj zemlji“, istaknula je  Smailagić.

Direktor Amir Zukić kazao je  da je VGT osiguranje u 2010. ostvarilo i strateški cilj da bude prisutno na teritoriji cijele BiH.

“Otvaranjem 19 novih poslovnica širom BiH i 41 novog radnog mjesta u prilici smo svoje usluge ponuditi klijentima na teritoriji cijele BiH i biti im bliže“, rekao  je Zukić, dodavši da VGT sada u BiH ima 80 poslovnica i 272 uposlenika

Zadovoljni ostvarenim rezultatima u protekloj godini, kako je kazao, prioriteti u 2011. će biti aktivnosti u vezi sa uređenjem tržišta, unapređenjem internih kapaciteta u smislu struke, te jačanjem komunikacije sa interesnim grupama, a posebno klijentima. 

I pored ostvarenih pozitivnih poslovnih rezultata u 2010, direktor Zukić je pozvao sve aktere na tržištu osiguranja da konkretnim potezima zajedno doprinesu ubrzanom uređenju tržišta u BiH. 

“Krajnje je vrijeme da se uvođenjem malusa osiguranicima koji pričinjavaju štete poveća cijena osiguranja, a onima koji ne čine štete primjenom bonusa učinimo premiju jeftinijom. Također, nužno je da prestanu nelojalne aktivnosti osiguravajućih društava u smislu obaranja cijena ispod propisane utvrđene minimalne premije. Samo na ovaj način možemo spriječiti dalje pogoršanje likvidnosti tržišta osiguranja u BiH, odnosno unaprijediti efikasnost isplate šteta, te razvijati povjerenje u cijelu industriju“, potcrtao je  Zukić. 

Kako je danas istaknuto, VGT je u 2010. imalo 16,5 miliona KM prijavljenih šteta, a isplaćeno ih je u vrijednosti 11,7 miliona KM.

VGT osiguranje prvo je privatno osiguravajuće društvo u BiH koje posluje više od 15 godina, a u svojoj ponudi ima skoro sve vidove neživotnog osiguranja.

(Fena)

Proudly powered by WordPress