Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Hrvatski svjetionici upalili svjetla u ASA art galeriji

ASA art galerija domaćin je izložbe 25 fotografija svjetionika sa istočne obale Jadrana. U četvrtak navečer svečano je otvorena izložba koju je zvukovima Jadrana upotpunio Djevojački zbor iz Splita.  Izložba je proputovala cijelim svijetom, a Sarajevo i ASA art galerija su 41. lokacija gdje su svjetionici upalili svoja svjetla.

Tokom devetnaestog stoljeća i početkom dvadesetoga izgrađeni su svi svjetionici na hrvatskoj obali, te je tako uspostavljena jasna mreža svjetlosnih orijentira, po kojima je putovanje istočnom stranom Jadrana omogućeno i u noćnim, pa i lošim uslovima. Dalekometne zrake svjetlosti prepliću se i sijeku u mraku, nudeći čvrste koordinate za određivanje položaja pri plovidbi.

„Kako svjetionici pružaju svoje zrake sigurnosti prema moreplovcima, tako i ASA grupacija otvara svoja vrata umjetnicima da svojim djelima veličaju ljepote u vremenu kada ih sve manje primjećujemo“, rekao je Damir Ferović, član Uprave ASA Holdinga tokom otvaranja izložbe, te se zahvallio ambasadi Republike Hrvatske što je izabrala ASA grupaciju za partnera u organizaciji ove izložbe.

Ambasador Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Tonči Staničić, koji je i sam uspješno koristi fotoaparat, govorio je o toplini koja isijava iz fotografija te ljepoti svjetionika na Jadranu.

Izložba će biti otvorena do 25. marta.

Od momenta svog osnivanja, 1995. godine, ASA grupacija je primjer uspješnog poslovanja u Bosni i Hercegovini. Jedan od strateških ciljeva poslovanja ASA grupacije je društveno odgovorno poslovanje s ciljem unapređenja cjelokupnog bh. društva.

Proudly powered by WordPress