Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

„Nije sramota pasti, sramota je ne dići se“

Katastrofalno  odigrane zadnje utakmice naše rukometne reprezentacije dale su nam  odgovor na često postavljano pitanje : Od čega boluje naš reprezentativni i klupski rukomet?

Veliko je pitanje da li će BiH ikada zaigrati na EP ili svjetskom prvenstvu? Sa „Minhauzenima“ koji godinama vode naš rukomet izvjesno je da ćemo se načekati da gledamo našu reprezentaciju na velikim takmičenjima. Oni su učinili  sve da od saveza i reprezentacije otjeraju istinske rukometne veličine, proslavljena imena, sportske radnike, koji su reputaciju izgradili igrajući i trenirajući u najboljim evropskim i domačim klubovima. Bh. rukomet je doveden do samog dna i  egoizam ,nepotizam, anarhija, poltronstvo i mešetarenja vladaju našim rukometom. Reprezentacije Hrvatske i Srbije redovno igraju na velikim takmičenjima. Slično je i sa Slovenijom, Makedonijom, a gdje je BiH? Gubimo ciklus za ciklusom, nema nas na velikim smotrama.

Dijagnoza: U Izvršnom odboru su rukometni marginalci, ali vrlo vješti mešetari koji rade samo za svoj interes, a na štetu rukometa i bh. sporta. Možemo li očekivati napredak pored rukometnih neznalica koji su se „ušunjali“ u Rukometni savez BiH poslije rata, i do današnjeg dana vedre i oblače u našem rukometu? Moramo se sjetiti kakve je rukometaše i klubove imala BiH. Krajnje je vrijeme  da u Savez dođu novi ljudi s novim idejama. Ako se to ne dogodi rukomet će još više tonuti, a rukometna reprezentacija će ostati tek puko sjećanje.

U cilju isključivo dobrih namjera, neozbiljno bi bilo a ne konstatovati istu dijagnozu  u našem rukometu, i oko našeg  rukometnog još uvijek prvoligaša, te obavezno primijeniti  efikasnu lokalnu „terapiju“.

Kada samo pomislimo o sportu, dugogodšnjim uspjesima Visočana i spotskih kolektiva u Visokom, moramo prizanati, da bez obzira na teške ekonomske okolnosti, sport, kultura i druge društvene djelatnosti moraju imati svoje mjesto u programima i planovima Općine.

Kvalitetno ulaganje u mlade sportiste i  podrška njihovim sportskim aktivnostima i sportskim uspjesima je trajni zadatak, koji se uvijek isplati i uvijek treba imati nepodjeljenu podršku vijećnika Općinskog  vijeća Visoko i načelnika Općine Visoko. Jedno je neminovno, da se od iduće godine maksimalno da podrška školskom sportu i obezbijedi određeni broj sportskih stipendija, a time podstakne još veća zainteresiranost i motivacija mladih u Visokom za sport.

Proudly powered by WordPress